'Pula na dlanu': Sve o Puli na jednom mjestu

U pulskoj Komunalnoj palači predstavljena nova web aplikacija „Pula na dlanu“ koja na jednom mjestu jednostavno, interaktivno i zanimljivo građanima pruža potpunu sliku o svom gradu.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić istaknuo je kako je Grad Pula kao prvi grad u Hrvatskoj prije godinu dana uveo interaktivnu vizualizaciju e-Proračun kao projekt koji je na novi način temeljni gradski dokument približio svim  građanima, a danas aplikaciju koriste sve hrvatske županije i Grad Zagreb. “Zbog uspostavljanja inovativnih modela dvosmjerne komunikacije s građanima, postali smo primjer drugim gradovima, te smo prepoznati kao jedan od najotvorenijih i najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj što potvrđuju i nezavisna istraživanja. S projektom „Pula na dlanu“ idemo korak dalje i vjerujemo da ćemo i tu biti svijetli primjer jednog potpuno novog načina otvaranja i pružanja informacija građanima. Građani mogu dobiti uvid u trendove kretanja gospodarskih pokazatelja, strukturu poduzetnika prema veličini, djelatnostima, vlasništvu, ali i mogućnost pretraživanja, analize i rangiranja svih tvrtki u gradu prema raznim kriterijima, kako u grafičkom, tako i u tabličnom obliku,” istaknuo je Miletić.

Član uprave tvrtke Coin koja je aplikaciju izradila Dejan Gambin pojasnio je sve posebitosti nove aplikacije te mnogobrojne prednosti i jednostavnost njezina korištenja. “Aplikacija je razvijena na sustavu poslovne inteligencije te je napravljena s ciljem da građanima pruži sve podatke o gradu koje su im potrebne na jednom mjestu. Kroz aplikaciju također stvaramo uvjete da se građani aktivnije uključe u proces donošenja odluka u svom gradu uz dodatno podizanje transparentnosti,”  poručio je Gambin.

Pored trendova kretanja gospodarskih pokazatelja, aplikacija nudi mogućnost pregleda turističke statistike za Pulu, poput broja noćenja i dolazaka, porijeklu gostiju, po smještajnim kapacitetima ili primjerice vrsti smještajnih kapaciteta. Zanimljiva je i mogućnost aplikacije o pregledu podataka o stanovništvu i zaposlenosti.

Nova web aplikacija bit će dostupna na službenoj web stranici Grada Pule www.pula.hr. (Grad Pula)