Pula: Nova sunčališta za osobe s invaliditetom na Hidrobazi

Nedavno uređena gradska plaža na Hidrobazi bogatija je za još dvije nove klupe, odnosno sunčališta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti čime je uz već postojeće, dodatno proširen sadržaj za osobe raznih kategorija i stupnjeva invalidnosti. Dodatno se uređuju i površine za još lakši pristup osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti do asfaltirane centralne staze na plaži, te se dodatno opremaju svlačionice sa sjedalicom i vješalicama. Uz postojeći rukohvat prilagođen osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, oprema koja će se postaviti osigurat će osobama s raznim teškoćama u kretanju široku primjenu sadržaja na plaži.

Kao i od samog početka uređenja plaže, i ovo postavljanje novih klupa odrađeno je u suradnji i koordinaciji s Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom te će se u nastavku njezinog uređenja i dalje maksimalno poštivati želje i potrebe osoba s invaliditetom.

Projekt uređenja plaže na Hidrobazi po prvoj, od sedam faza, obuhvatio je uređenje obalnog dijela zahvata, odnosno centralnog dijela plaže, izgradnju triju stabilizacijskih pera sa školjerama čime je plaža zaštićena od jakih udara valova te je osigurano zadržavanje nasipanog šljunčanog materijala na plaži, izradu rampe za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te izgradnju cjelokupne interne infrastrukture (struja, voda, kanalizacija, elektronička komunikacijska infrastruktura).

Vrijednost navedenih radova iznosi nešto više od 4 milijuna kuna od kojih je temeljem Programa Fonda za razvoj turizma kojega provodi Ministarstvo turizma RH, Gradu Puli dodijeljen iznos bespovratnih potpora od čak 1,5 milijuna kuna za uređenje plaže po prvoj fazi.

Daljnja uređenja plaže Hidrobaze usmjerit će se na obogaćivanje prostora sadržajima namijenjenim za odmor, druženje, sport i rekreaciju, a koji će biti namijenjeni svim dobnim generacijama. Dinamika nastavka radova uređenja plaže na Hidrobazi definirat će se u narednom periodu, a ovisit će o osiguranju proračunskih sredstava te bespovratnih sredstava iz drugih izvora financiranja. (Grad Pula)