Pula: Na Valkanama montiran lift za osobe s invaliditetom

Grad Pula aktivno nastavlja s uređenjem i obogaćivanjem plažnih prostora novim sadržajima posebno namijenjenih osobama s invaliditetom i smanjenje pokretljivosti. Nakon što je uređeno sunčalište na sjeverozapadnoj strani kupališta Valkane kao i ležaljke za sunčanje za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, te su postavljene prilagođene kabine za presvlačenje, na plažu se danas montirao lift za ulazak u more namijenjen osobama s invaliditetom i smanjenje pokretljivosti. Montaži je, uz brojne predstavnike i članove društava osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti koji djeluju na području Pule i Istarske županije prisustvovao i gradonačelnik Pule Boris Miletić zajedno sa suradnicima.

“Briga o potrebama osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti jedan je od ključnih prioriteta Grada Pule i prilikom svakog projektiranja i adaptacije vodimo računa kako bi im olakšali mobilnost i povećali dostupnost svih sadržaja, te u konačnici i samu kvalitetu života u gradu.  U proteklom smo razdoblju napravili veliki iskorak u svim našim javnim objektima u kulturi kako bi im pristupačnost bila omogućena i drago mi je da smo danas i ovim primjerom pokazali da itekako razmišljamo o njihovim potrebama a što ćemo činiti i ubuduće” istaknuo je Miletić zahvalivši se društvima osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti na kvalitetnoj suradnji s Gradom koja omogućuje realizaciju brojenih hvalevrijednih projekata.

Nakon što je lift za ulazak u more montiran prezentiran je način rada lifta kojeg su tom prilikom isprobali i sami korisnici.  Osim toga plaža na Valkanama će od početka sezone kupanja, odnosno 15. lipnja 2017. godine, biti opremljena invalidskim kolicima za sunčanje i mobilnost na plaži koja se koriste uz pomoć pratioca te invalidskim kolicima za plažu za samostalno korištenje.  Posljednje spomenuta kolica bit će dostupna i na plaži na Hirobazi kao i kolica za sunčanje i kupanje za samostalno korištenje.
 
Vrijednost ove investicije u plažnu opremu koja obuhvaća predmetni lift, kolica za Valkane i Hidrobazu i svlačionice namijenjene osobama s invaliditetom i smanjenje pokretljivosti iznosi gotovo 200 tisuća kuna, od čega je pola iznosa sredstava dobiven od Istarske županije putem Programa za poticanje uređenja plaža u 2016. godini “Turizam bez barijera”.

Pula na taj način, osim što znatno povećava kvalitetu usluga na plažama, podiže i kvalitetu turističkih proizvoda i usluga na svom području, prateći regionalna stremljenja Istarske županije prema razvoju Istre u još kvalitetniju i konkurentniju turističku destinaciju. Pulske plaže važan su prirodni resurs na kojima se uz pomoć sufinanciranja i sredstava gradskog proračuna realiziraju brojni novi sadržaji s ciljem uspostave dobro osmišljenog sustava upravljanja plažnim prostorom, ističu iz Grada. (Grad Pula)