Pula nastavlja s ulaganjima u djecu - ove godine osigurano 133 milijuna kuna za predškolski odgoj, sport i socijalnu skrb

Grad Pula je od 2001. godine nositelj titule „Grada prijatelja djece“  čime je dobio i službeno priznanje za kvalitetno provođenje različitih aktivnosti koje unapređuju i podižu kvalitetu života mladih u Puli. Time se Grad Pula, kao prvi istarski grad koji je dobio status Grada prijatelja djece, obvezao da će štiti prava i potrebe djeteta, stvarajući pritom sigurno i poticajno okruženje za život djece i njihovo izražavanje.  

„Mladi su naša snaga, naša budućnost i pokretači razvoja cjelokupne zajednice. Zbog toga, sustavno i kontinuirano već niz godina radimo na povećanju standarda i zadovoljstva mladih u zajednici te podržavamo sve aktivnosti i projekte od značaja za psihofizički razvoj djece i mladih, kao i još kvalitetniji i zdraviji način života. Zajedničkim snagama želimo zadržati postojeći visoki standard, ali i dodatno poboljšati položaj djece u našem gradu", kazao je gradonačelnik Boris Miletić.

Pula je odavno prepoznala važnost ulaganja u dodatni razvoj predškolskog i školskog odgoja, zdravstvenu i socijalnu skrb, sport i sportsku infrastrukturu, kulturni i civilni sektor zbog čega izdvaja veliki dio svog proračuna za navedene aktivnosti. Riječ je o značajnim investicijskim radovima koje Grad Pula provodi svake godine kako bi dodatno podigao kvalitetu samih objekata u kojima djeca borave, poboljšao uvjete rada te unaprijedio cjelokupni standard osnovnog školstva i vrtićkih ustanova.

Gotovo trećina gradskog proračuna Pule, točnije oko 133 milijuna kuna, u 2019. godini osigurano je za podizanje kvalitete predškolskog odgoja, sporta, socijalne skrbi te zdravstva.

Svake se godine tijekom ljetnih praznika provode radovi na izgradnji, sanaciji i održavanju brojnih školskih objekata. Pored samih ulaganja, Grad Pula podržava niz izvannastavnih programa i projekata za učenike osnovnih i srednjih škola, kao što su maketarstvo za početnike, programiranje, robotika, razni matematički i informatički programi, likovne i filmske radionice te razne sportske programe među kao što su Školska sportska natjecanja, Dječji ljetni kamp na Fratarskom otoku i Olimpijski festival dječjih vrtića, Združena atletika, program klizanja za predškolsku i školsku djecu na gradskom klizalištu u zimskom razdoblju. Osim toga, Grad financira i Festival znanosti, festival dječje književnosti Monte Librić, Međunarodnu eko školu, Festival Pula pjeva, Dječji festival multikulturalnosti i drugi.

Djeca s područja Pule već od najranije dobi imaju siguran upis u dječje vrtiće, a roditeljima se daje pravo na izbor upisa u jedan o tri gradska ili nekom od 22 privatna vrtića po istim unificiranim kriterijima i cijeni. Grad Pula provodi jedinstvene i transparentne upise zahvaljujući kojima za razliku od mnogih hrvatskih gradova nema listi čekanja, a kako bi se roditeljima olakšao postupak upisa koristi se informatička platforma e-Vrtići.

Nakon što djeca krenu u vrtić, roditelji mogu bezbrižno na posao jer je svim pulskim vrtićima radno vrijeme već 40 godina prilagođeno potrebama roditelja. Vrtići rade do 17:00 sati, a postoji i dežurni poslijepodnevni vrtić za roditelje koji rade u smjenama. Posebna briga vodi se o djeci s posebnim potrebama koja pohađaju vrtić, a za koje je osigurana stručna potpora te je opremljena i senzorna soba. Svi vrtići su opremljeni modernim kuhinjama po HACCP sustavu, u kojima se spravlja pet visoko kvalitetnih obroka dnevno planiranih u suradnji sa ZZJZ IŽ te se svake godine investiraju značajna sredstva u osuvremenjivanje i opremanje vrtića novom opremom.

Kad je riječ o osnovnom školstvu, u Puli se jednosmjenska nastava provodi u gotovo svim školama, izuzevši niže razrede dvije, a organizirana je i usluga produženog boravka za 32 skupinu djece u svih 11 škola što je izuzetno važno za roditelje koji rade te zdravim obrocima i marendama za učenike. Za tu namjenu Grad Pula izdvaja 7,1 milijun kuna. Za sufinanciranje mjesečne učeničke autobusne karte Grad Pula izdvaja ukupno 210 tisuća kuna, a 700 tisuća kuna izdvaja za stipendije i novčane pomoći studentima.

U školama je uveden sustav e-dnevnika te se nastavlja provedba informatizacije i modernizacije nastave kako bi se nastavni program što više približio učenicima. Pula, kao dvojezičan i multikulturalan grad, osnivač je jedne škole i dječjeg vrtića na talijanskom jeziku.

Kako bi se za djecu s poteškoćama u razvoju omogućili kvalitetni uvjeti za praćenje i sudjelovanje u nastavi, projektom „Zajedno do znanja II“ osigurano je 76 pomoćnika u nastavi za 94 djece za što se izdvaja 3,6 milijuna kuna.

Roditeljima slabijeg imovinskog stanja Grad Pula osigurava besplatne udžbenike za njihovu djecu, subvencionira školske marende vodeći računa o zdravoj prehrani najmlađih sugrađana, sufinancira i mjesečnu autobusnu kartu za učenike, osigurava pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju te podržava i prati niz drugih izvannastavnih programa, radionica i projekata za učenike osnovnih i srednjih škola.

Intenzivnom obnovom postojećih i izgradnjom novih dječjih igrališta, Grad Pula potvrđuje titulu Grada prijatelja. Na području Pule postoji 68 dječjih igrališta s visokim standardom kvalitete, sigurnosti i samih sadržaja. Uz značajna ulaganja u igrališta, dječje vrtiće i škole sustavno i kontinuirano radimo na povećanju standarda i zadovoljstva mladih na području Pule. Stoga se može zaključiti kako Grad Pula na ovaj način stvara grad po mjeri djece, grad kojemu je budućnost njegovih najmlađih sugrađana na prvom mjestu.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Unazad nekoliko godina u Puli su značajno podignuti kvaliteta i standard predškolskog i školskog obrazovanja čemu u prilog govore i podaci Državnog zavoda za statistiku. Naime, Pula je među rijetkim gradovima koji bilježe kontinuirano povećanje broja učenika u osnovnim školama pa je tako od posljednjeg popisa stanovništva 2011. godine kada je osnovnu školu pohađalo 4.319 učenika do početka školske godine 2017./2018. kada ih je bilo 4.520, u Puli zabilježeno 4,7 posto više učenika. Istodobno, na razini države, osnovnoškolska se populacija smanjila za 7,1 posto. (Grad Pula)