Pula: Održana prva javna tribina u sklopu uključivanja građana u kreiranje novog proračuna

U pulskoj Komunalnoj palači danas je održana prva u nizu javnih tribina koje Grad Pula tradicionalno organizira kako bi od samih građana prikupio kvalitetne prijedloge za pripremu gradskog proračuna za 2019. godinu. Na prvoj tribini koja je organizirana za stanovnike mjesnih odbora Arena, Stari grad i Monte Zaro, uz zamjenika gradonačelnika Pule Roberta Cveka i pročelnika Ureda Grada Aleksandra Matića sudjelovali su gradski pročelnici, ravnatelji javnih ustanova i direktori gradskih poduzeća.

Zahvalivši građanima, predstavnicima gradskih poduzeća i predstavnicima mjesnih odbora Arena, Stari grad i Monte Zaro na dolasku zamjenik pulskog gradonačelnika Robert Cvek pozvao je građane da tijekom održavanja javnih tribina postave svoja pitanje kako bi na njih ovim putem dobili direktan odgovor.

Pročelnica Upravnog odjela za financije Vesna Sajić istaknula je kako je predviđeni proračun u prošlogodišnjim gabaritima. "Pored javnih tribina, svoja mišljenja i prijedloge građani koji nisu danas prisutni, do 2. listopada mogu dostaviti i elektroničkim putem preko e-Konzultacija na službenim web stranicama Grada Pule www.pula.hr“, kazala je pročelnica Vesna Spajić.

Javne tribine su pored svih ostalih alata komunikacije, jedan od načina na koji pulska Gradska uprava u izravnom razgovoru uključuje građane da sami daju prijedloge što bi željeli da se u idućoj godini realizira. Intencija je kao i uvijek do sada uključiti širu javnost u procese donošenja odluka koje se tiču raspodjele zajedničkog, javnog novca za financiranje prioritetnih projekata, a svi će se prikupljeni prijedlozi razmotriti i prema mogućnostima uvrstiti u proračun za iduću godinu. Tako je predstavnike MO Stari Grad zanimala buduća namjena uređenja Giardina i Danteova trga te uređenje Kandlerove ulice, a predstavnike MO Arena je zanimalo skorašnje uređenje Ozada Arene. Građani su također pokazali zanimanje za uređenje prostora Starog Koparskog naselja te su predložili konkretna rješenja i ideje.

Danas se javne tribine nastavljaju i to u 16,30 kada je organizirana tribina za stanovnike mjesnog odbora Busoler, i u 18,30 za stanovnike mjesnog odbora Valdebek. U srijedu 19. rujna na rasporedu su mjesni odbori Veruda u 16,30, potom Nova Veruda i Vidikovac u 18,00 te Stoja i Sv. Polikarp-Sisplac u 19,30. Posljednja tribina s građanima održat će se u četvrtak 20. rujna u 16,30 u mjesnom odboru Štinjan, u 18,00 za mjesni odbor Veli Vrh te u 19,30 za mjesne odbore Kaštanjer, Gregovica i Monvidal.

Kao jedna od najtransparentnijih i najotvorenijih gradskih uprava u Hrvatskoj, Pula svojim građanima omogućuje i da se o gradskom proračunu upoznaju i putem inovativne aplikacije „Pula na dlanu“ na službenoj web stranici www.pula.hr, a o najvažnijem gradskom dokumentu građani se mogu informirati i putem brošure Proračun u malom kojega Grad Pula svake godine distribuira. (Grad Pula)