Pula postaje stožer lansiranja rakete na Mjesec!

Koordinator projekta Nermin Mehić kazao je kako se u samom finalu nalazi pet ekipa te kako je ovo velika prilika za svjetsku te dosad neviđenu promociju Pule, ali i cijele Istre. "Raketa koja će putovati 70 dana, omogućit će ljudima diljem svijeta da se upoznaju s posebitostima, kulturom, ali i budućnošću Istre. Gledatelji će putem prijenosa uživo imati priliku vidjeti snimke Pule i Istre koje će se nalaziti u raketi. Najvažniji je cilj našeg rada promovirati znanost kod djece te prikazati naš zavičaj cijelome svijetu u najljepšem svjetlu" , poručio je Mehić

U Komunalnoj palači održan je danas prijem za voditelja i članove pulskog Synergy Moon Teama, jednog od pet finalista u natjecanju Google Lunar Xprize za slanje rakete, lendera i rovera na površinu Mjeseca sa zasad nepoznate lokacije u prosincu. Synergy Moon Team je jedini koji ima međunarodni karakter s obzirom da njegovi članovi dolaze iz čak 15 svjetskih država.


"Čestitam svim članovima tima na velikoj upornosti i ulasku u samo finale ovog međunarodnog natjecanja. Posebno me se dojmilo što članovi vašeg tima stižu iz cijeloga svijeta te kao takvi predstavljaju i samu multikulturalnu Pulu koja je otvorena za sve ljude dobre volje bez obzira na vjersko opredijeljenje ili nacionalnu pripadnost. Pula je prije stotinjak godina, u doba slavnog Arsenala, bila centar tehničkih znanosti i izrazito me raduje što i danas postoji sve veći interes za inovacije, odnosno nove kreativne ideje", istaknuo je gradonačelnik grada Pule Boris Miletić.

Koordinator projekta Nermin Mehić kazao je kako se u samom finalu nalazi pet ekipa te kako je ovo velika prilika za svjetsku te dosad neviđenu promociju Pule, ali i cijele Istre. "Raketa koja će putovati 70 dana, omogućit će ljudima diljem svijeta da se upoznaju s posebitostima, kulturom, ali i budućnošću Istre. Gledatelji će putem prijenosa uživo imati priliku vidjeti snimke Pule i Istre koje će se nalaziti u raketi. Najvažniji je cilj našeg rada promovirati znanost kod djece te prikazati naš zavičaj cijelome svijetu u najljepšem svjetlu." - poručio je Mehić.

"U Puli ćemo do ljeta imati tehnički potpuno operativan orbiter kakav će biti i u svemiru, te rover koji će sići s landera i raditi znanstvena istraživanja. Mislim da će to svakako biti jedna zanimljivost i ogromna turistička atrakcija koja će dodatno osnažiti pulski brend. Također, predviđeno je da će članovi tima, inženjeri živjeti u Puli godinu dana", rekao je Marino Trumpić, predsjednik Astronomske udruge Vidulini i voditelj Istarskog svemirskog programa te pojasnio početke i tehničke detalje znanstvene priče koja se pretvorila u jedan od najvažnijih privatnih projekata na području astronautike posljednjih godina.

Voditelj Synergy Moon Teama Nebojša Stanojević internetskom se vezom javio tijekom prijema zahvalivši se Gradu Puli, Turističkoj zajednica Pula i Istarskoj županiji na velikoj potpori.  Na prijemu je sudjelovao i mladi fotograf iz Labina Diego Martinčić koji će biti zadužen za kreativni dio stvaranja video uratka.

Osim Synergy Moon Team u samom finalu za nagradu od 30 milijuna dolara natjecati će se i Moon Express iz SAD-a , Hakuto iz Japana, Team SpaceIl iz Izraela i vrlo perspektivni indijski Team Indus. (Grad Pula)