Pula postala svjetska festivalska destinacija zahvaljujući festivalima Outlook i Dimensions

fo: Pixabay

Glazbeni festivali Outlook i Dimensions među najpoznatijima su u Europi, a u Puli se održavaju već deset godina. Organizatori festivala su međutim najavili kako je ovo zadnja godina u kojoj će se festivali održavati u Gradu Puli na tvrđavi Punta Chisto Štinjanu. 

Jasmina Nina Kamber, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grad Pule poručila je kako Grad razumije i poštuje ovu odluku.

Zbilja nam je žao zbog odluke koju su organizatori festivala teško donijeli potaknuti brojnim faktorima na koje ne mogu utjecati. Odluku razumijemo i poštujemo. Od samog početka u partnerskom smo odnosu s organizatorima pa tako i sada kada zajednički pokušavamo pronaći rješenje koje bi omogućilo zadržavanje ovih  festivala u Puli", kazala je Kamber.

Pročelnica je istaknula kako su ovi festivali Puli donijeli svjetsku prepoznatljivost i međunarodnu promociju.

"Festivali Outlook i Dimensions među najpopularnijim su glazbenim festivalima u Europi i zahvaljujući njima Pula je postala prepoznatljiva festivalska destinacija u koju je svake godine dolazilo na desetke tisuća mladih iz cijeloga svijeta. Grad Pula je od samog početka podržao njihovo održavanje upravo zbog velikog potencijala i zbog njihove koristi za cjelokupnu zajednicu. Pored velike međunarodne promocije Pule, velika je i financijska korist koju su festivali generirali i za sobom povlačili niz ugostiteljskih i trgovačkih djelatnosti kojima je znatno obogaćena turistička ponuda Pule. Festivali su doprinijeli povećanju broja dolazaka i noćenja, ali i prihoda u mnogim djelatnostima u vrijeme post sezone i mnogima su bili prilika za zapošljavanjem i dodatnom zaradom. Pored toga, značajan je i dio prihoda koji se ostvario za vrijeme održavanja festivala i kojim je omogućena izgradnja i održavanje gradske infrastrukture. Cjelokupna organizacija festivala umnogome je doprinijela promociji Pule kao priznate festivalske destinacije te se ipak nadamo njihovom ostanku, odnosno skorom povratku", poručila je pročelnica Kamber. (Grad Pula)