Pula: Potpisani ugovori vrijedni 100 milijuna kuna

Zahvaljujući predanom radu i zajedništvu lokalne, regionalne i državne razine danas svjedočimo svečanom potpisivanju četiri ugovora koji su važni ne samo za Grad Pulu već i za cijelo Urbano područje. Upravo zahvaljujući sredstvima rezerviranima kroz ITU mehanizam danas se potpisuje prvi ugovor Urbanog područja Pula za projekt vrijedan 33,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a koji se odnosi na nabavku novih autobusa na prirodni stlačeni plin te gradnju punionice plina. Zahvaljujući ovom projektu značajno će se unaprijediti kvaliteta javnog gradskog prijevoza te proširiti obuhvat prometovanja na cijelo područje“ kazao je gradonačelnik Boris Miletić na današnjoj svečanosti potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava vrijednih 100 milijuna kuna za  obnovu prirodne baštine, nabavu autobusa i izgradnje hospicija. Ovu priliku gradonačelnik je iskoristio kako bi se zahvalio svim suradnicima koji su radili na projektu, Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije što je prepoznao ne samo četiri velika grada u Hrvatskoj već i one manje kojima je putem direktne decentralizacije spustio sredstva europskih fondova kako bi zahvaljujući toj izravnoj potpori svoje planirane projekte i programe mogli i u konačnici realizirati.

Danas su potpisana i tri važna ugovora za projekte od interesa za Istarsku županiju. Riječ je o hvalevrijednom projektu „Izgradnja ustanove za palijativnu skrb - Hospicij u Puli“ prijavitelja Porečko i Pulske biskupije te dva projekta iz segmenta prirodne baštine ukupno teška 20 milijuna kuna: projekt prijavitelja Javne ustanove Kamenjak „ORKA-Održivi razvoj značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag“ te projekt Općine Vrsar „Limski zaljev-Održivo upravljanje zaštićenim područjima“.

Istarski župan Valter Flego kratko se osvrnuo na netom potpisane ugovore pritom ponosno konstatiravši kako je Istarska županija druga u Hrvatskoj po pitanju povlačenja europskih sredstava.  „Ovaj izniman rezultat u budućnosti planiramo ne samo zadržati već i uz pomoć novih projekata unaprijediti te postati županija koja je na prvom mjestu po povlačenju EU sredstava“ zaključio je Flego.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac tom je prilikom zahvalila županu i gradonačelniku na pozivu te pohvalila suradnju, a posebno istaknula uspješnost Istarske županije u povlačenju EU sredstava: „Do sada je u okviru financijskog razdoblja 2014.-2020. ugovoreno 103 milijuna eura iz EU fondova za 200 projekta u okviru operativnih programa te više od 51 milijun eura iz Programa ruralnog razvoja.“

Osim toga, ministrica se osvrnula i na novi paket zakona koji je Vlada jučer uputila u saborsku proceduru te istaknula: „Donošenjem novih zakona, pojednostavljenjem procesa, redovitim ugovaranjem i raspisivanjem novih natječaja, osigurat ćemo ravnomjeran regionalni razvoj svih krajeva Hrvatske vodeći računa o specifičnostima svakog područja kako bi se osigurao oporavak i razvoj svih gospodarskih potencijala.“

Čestitke svim potpisnicima uputio je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric. „Kao agencija partneri smo u realizaciji te potpora korisnicima kako bismo zajedničkim snagama što kvalitetnije i uspješnije proveli ove projekte, odnosno dodijeljena bespovratna sredstva iz Operativnog  programa konkurentnost  i kohezija 2014.-2020.“ kazao je Petric.

Na samom kraju svečanosti u ime svih potpisnika Ugovora zajedničku zahvalu uputili su direktor trgovačkog društva Pulapromet Igor Škatar te mons. dr. Dražen Kutleša, biskup Porečke i Pulske biskupije.

Ovaj veliki projekt kojim se nabavlja 20 novih ekoloških autobusa na stlačeni prirodni plin Puli donosi modernizaciju javnog gradskog prijevoza i dodatno unaprjeđenje usluge, kao i povećanje broja linija te svima nama sigurniji, ugodniji i ekološki čisti prijevoz“ u svom obraćanju kazao je Škatar koji je još jednom čestitao svim potpisnicima, kao i svom partneri na projektu Plinari Pula.

Svečanom potpisivanju nazočili su i predstavnici partnera navedenih projekata, već spomenuta Plinara Pula, zatim Istarska županija te Općina Medulin i JU Natura Histrica. (Grad Pula)