Pula: Predstavici Grada na godišnjem sastanku Informacijskih centara Europe Direct

Predstavnice Odsjeka za  europske politike, međunarodnu suradnju i informiranje Grada Pule-Pola proteklog su tjedna prisustvovale na „Godišnjem sastanku predstavnika Informacijskih centara Europe Direct (EDIC) i drugih EU mreža u Hrvatskoj“ koji se ove godine održao u Poreču u organizaciji Predstavništva Europske komisije u RH.

Godišnji sastanak započeo je pozdravnom riječju voditelja Predstavništva EK-a u Hrvatskoj, Branka Baričevića, a nastavljen je prezentacijom o Planu ulaganja za Europu savjetnice za gospodarska pitanja i europski semestar Predstavništva EK-a u Hrvatskoj Manice Hauptman.

U sklopu sastanka održane su  prezentacije dobre prakse EDIC-a iz Slovenije i Italije uz diskusiju o primjerima slične teme u Hrvatskoj te događanjima u organizaciji EDIC-a Slavonski Brod, EDIC-a Vinkovci i EDIC-a Karlovac koja su povezana uz temu „izbjegličke krize“. Nakon prezentacija predstavnici EDIC-a te ostali sudionici imali su prilike razmijeniti iskustva i ideje vezane za svakodnevno poslovanje.

Drugog dana sastanka održana je komunikacijsko-stručna radionica, prezentacije predstavnika EURES-a, službe "Vaša Europa-Savjeti" iz Hrvatske i Slovenije te bilateralni sastanci i neformalni razgovori predstavnika EDIC-a s djelatnicima Predstavništva Europske komisije.

Mreža informacijskih centara Europe Direct (EDIC) jedno je od glavnih sredstava koja Europska unija koristi za informiranje europskih građana o EU-u. Europe Direct Informacijski centar Pula-Pola dio je europske mreže informacijskih centara Europe Direct (EDIC), osnovane u svrhu informiranja europskih građana i promicanja građanskog sudjelovanja na lokalnoj i regionalnoj razini. U radu Informacijskog centra EDIC Pula-Pola sudjeluju djelatnici Grada Pule-Pola, Istarske županije – Regione Istriana, Istarske razvojne agencije d.o.o., Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te  Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. koji su u partnerstvu kandidirali projekt prema Predstavništvu Europske komisije u RH, kako bi zajedničkim snagama i znanjem pomogli približiti EU stanovnicima cijele Istarske županije. (Grad Pula)