Pula: U dvije godine više od 1.000 novozaposlenih 

Grad Pula jedan je od najjačih gradova kada je u pitanju gospodarstvo, a već godinama se ističe i po ulaganju u poduzetništvo, pa ne iznenađuje podatak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da je u posljednjih godinu dana nezaposlenost u Puli smanjena za 12 posto.

Iz Grada doznajemo kako je u posljednje četiri godine za različite poticajne mjere i projekte za poduzetnike izdvojeno preko 8,2 milijuna kuna. Pomoću aktivnosti Istarske razvojne agencije, raznih programa, mjera i EU projekata za poduzetnike je ukupno plasirano preko 528 milijuna kuna.

Projektom  „Potpore Pula“, pulskim poduzetnicima na raspolaganju milijun kuna bespovratnih sredstava, a organizirano je i osam mjera koje za cilj imaju poticanje razvoja malog gospodarstva.

Poticajne mjere koje se provode odnose na osiguravanje manjih komunalnih doprinosa, i sufinanciranje kamata kredita. Tu su i poticaji za novoosnovane kompanije za zapošljavanje i samozapošljavanje, sufinanciranje nabave nove opreme, uvođenje inovacija u proizvodnju kao i u standarde kvalitete. Također se financijski potpomažu i pripreme za kandidaturu EU projekata.

Grad financira i organizaciju manifestacije seminarsko-edukativnog tipa, sufinancira razne sajmove na kojima se poduzetnici imaju priliku istaknuti, a daje i potpore iz programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Iz Grada ističu kako je trenutni broj poduzetnika u gradu Puli 2.800 dok je broj zaposlenih kod istih poduzetnika u stalnom rastu. U Puli se u posljednje dvije godine zaposlilo više od 1000 osoba, odnosno u 2016. godini zaposleno je bilo oko 13.800 osoba, dok je u 2018. Ta brojka porasla na 14.800.

Gradonačelnik Pule, Boris Miletić istaknuo je kako je unatoč trendu nezaposlenosti u Hrvatskoj, Pula u posljednje tri godine svoju pak smanjila za 40 posto dok je stopa nezaposlenosti dva puta niža od prosjeka EU. Poručio je kako je Pula dokazano jedan od najboljih gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj te da konstanta ulaganja i u djecu i obrazovanje uzrokuju povećanje broja osnovnoškolske djece,

„Nezaposlenost, posebice mladih ljudi, jedan od gorućih problema današnjeg društva, no u Istri smo zahvaljujući jasnoj strategiji i konkretnim mjerama samo u posljednje tri godine uspjeli smanjiti nezaposlenost za preko 40 posto. Konkretno u Puli, prosječna stopa nezaposlenosti danas iznosi 2,5 posto, odnosno dva je puta niža od prosjeka Europske unije i čak tri puta niža od prosjeka Hrvatske. Nije slučajno da je Istra jedina od svih županija u Hrvatskoj u koju se više ljudi doseljava nego što iz nje odlazi, a relevantna istraživanja jasno pokazuju da je Pula jedan od najboljih gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj. To je rezultat sustavnog rada i našeg jasnog opredjeljenja. Još jedan dobar pokazatelj je i broj osnovnoškolske djece. Dok se na razini Hrvatske osnovnoškolska populacija smanjuje, u Puli imamo konstantno povećanje broja učenika što je pak rezultat brojnih ulaganja u školski, ali i predškolski sustav. Tako danas u Puli nema liste čekanje za upis u vrtić, financiramo produženi boravak za učenike zaposlenih roditelja, provodimo nastavu u jednoj smjeni u gotovo svim osnovnim školama, već godinama postoje dežurne službe u dječjim vrtićima i niz drugih mjera koji zaposlenim roditeljima itekako puno znače“, kazao je gradonačelnik.

Uz kvalitetne vrtiće i škole, u posljednjih se nekoliko godina značajno uložilo u osnovnu infrastrukturu poput cesta, sustava odvodnje, plinofikacije grada, novih parkirnih mjesta, javne rasvjete, obnove gradskih fasada i slično. Takvim se investicijama koje se mjere u stotinama milijuna kuna posljedično doprinijelo i zapošljavanju, posebice u građevinskom sektoru. Sve to skupa rezultiralo je time da je Pula danas uz Zagreb, grad s najviše poduzetnika u odnosu na broj radno sposobnog stanovništvo.“ (gradonačelnik.hr/L.U.)