INTERVJU Darko Puljašić

Radna mjesta su nam prioritet, uvodimo nove olakšice za investitore i poduzetnike

Imamo konkretan plan kojim ćemo smanjiti komunalnu naknadu, sukcesivno tijekom godina, ponudit ćemo investitorima zemljište po cijeni od 1 eura po m², a odreći ćemo se i komunalnog doprinosa u korist investitora

Nakon što je protekli mandat odradio kao zamjenik gradonačelnika, Darko Puljašić na ovim je izborima izabran za novog gradonačelnika Požege, a za gradonačelnik.hr otkriva koji su mu planovi i što građani mogu od njega očekivati u naredne četiri godine.

G. Puljašić, koji su Vam planovi, hoće li biti promjena u ustroju i načinu funkcioniranja gradske uprave?

- S obzirom da sam protekle četiri godine, kao zamjenik gradonačelnika bio aktivno uključen u sve aktivnosti i događanja te sam upoznat s načinom funkcioniranja Grada, vidim prostor za jedan kvalitetan pomak i brzi napredak, jer smatram da se i s malim sredstvima mogu napraviti značajne i vidljive promjene. Radit ćemo određeni preustroj. Želim biti okružen ljudima koji su spremni pružiti svoje znanje i svoju motivaciju kako bi radili za naš grad i dobrobit njegovih stanovnika. Službe su te koje u svakome trenutku moraju biti spremne dostaviti određenu informaciju, moraju djelovati operativno. Modernizacija javne uprave te pružanje brzih i pouzdanih javnih usluga nužni su sastavni dijelovi poticajne poduzetničke okoline i pretpostavka osiguranja boljeg standarda svih građana.

Vaš prethodnik, g. Neferović odmah je po stupanju na dužnost srezao plaće u gradskoj upravi. Kakvi su Vaši planovi po tom pitanju, hoće li biti nekih promjena?

- Bit će promjena, no ovaj puta ćemo ići u drugom smjeru i podići plaće. To smo po Kolektivnom ugovoru i dužni napraviti. Nadam se da će jednom mudrijom poreznom politikom doći do povećanja proračuna Grada Požege, a time i do povećanja plaća jer smatram da dobar djelatnik mora biti i adekvatno nagrađen kako bi prema svom poslu bio afirmativan. Zadovoljstvo zaposlenika i pravična plaća jedni su od najsnažnijih pokretača posla.

Kako Požega stoji financijski, koliko ste zadovoljni stanjem gradskih financija?

- Bio sam upoznat s financijskom situacijom Grada Požege, a kao zamjenik gradonačelnika protekle četiri godine prisustvovao sam svim sjednicama Gradskog vijeća na kojima se o proračunu raspravljalo. Naravno da uvijek može bolje, ali zadovoljan sam stanjem gradskih financija. Smatram da je usvojeni proračun konkretan i ostvariv, a sve obveze podmirene su u zadanim rokovima.

S čim planirate startati u mandat, što građani mogu očekivati od Vas u idućih nekoliko mjeseci?

- Prioritet nam je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u području Industrijske zone i s tim smo već krenuli. Potom će uslijediti projektiranje infrastrukture i dovođenje u red svih parcela kako bismo u što kraćem vremenu mogli ponuditi poduzetnicima koji su voljni raditi da na tom zemljištu mogu što prije početi graditi i otvarati radna mjesta.

Koji će Vam biti prioriteti tijekom iduće četiri godine, koji su ključni problemi koje treba rješavati u Gradu?

- Posebnu pažnju posvetit ćemo ruralnom razvoju kao preduvjetu demografske stabilizacije. Ruralna ekonomija današnjeg vremena opterećena je brojnim problemima poput depopulacije i starenja stanovništva i generalno sve lošijim socio-ekonomskim pokazateljima koji čine ovaj prostor pasivnim i nepoželjnim za život. Održivost je ključna komponenta razvojnog procesa radi nužnosti uravnoteženja razvoja društva, gospodarstva i okoliša koja vodi do postojanog i kontinuiranog razvoja. Zato je potrebno identificirati lokalne aktere koji mogu postati pokretači svoga područja. Želja nam je omogućiti građanima razvoj ruralnog turizma na način da im pomognemo „Od ideje do projekta“, „Od projekta do realizacije“ kroz sredstva iz europskih fondova.

Kao prioritet navodite otvaranje Poduzetničkog inkubatora i uređenje poduzetničke zone. Kada mislite da bi to moglo biti i realizirano i što će to značiti za požeške poduzetnike?

- Detaljno smo definirali na koji način planiramo kreirati nova radna mjesta te kako ćemo pokrenuti poduzetništvo i gospodarstvo. Jedan od prioriteta gospodarskog razvoja Požege je otvaranje Poduzetničkog inkubatora, a potom i uređenje poduzetničke zone. Prije nekoliko tjedana dobili smo informaciju kako je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odobrilo Gradu Požegi projekt izgradnje Poduzetničkog inkubatora vrijedan 18,6 milijuna kuna. Nakon provedene 1. i 2. faze postupka dodjele bespovratnih sredstava odlučeno je kako predmetna prijava udovoljava zahtjevima prihvatljivosti čime je Gradu Požegi dodijeljeno 17.400.054,70 kuna. Time su Požegi, nakon godina iščekivanja, napokon otvorena vrata za postavljanje stvarnih temelja za razvoj poduzetništva i obrtništva.

U suradnji s Vladom RH nastojat ćemo malim i srednjim poduzetnicima olakšati poslovanje uklanjanjem administrativnih prepreka i ubrzavanjem procedure. Radit ćemo na novom konceptu razvoja gospodarstva koji se mora temeljiti na sigurnom poslovnom okruženju i s privatnim sektorom kao nositeljem ekonomskog razvoja. Stvaranjem društvenog okruženja koje potiče na stvaranje vratit ćemo dostojanstvo radu. Radit ćemo i na zaštiti domaće proizvodnje i poticanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kako bismo mlade ljude poticali na ostanak u ruralnom području. Poticanjem procesa decentralizacije ojačat ćemo ulogu jedinica lokalne samouprave u stvaranju poticajne poduzetničke klime te postizanje jače sinergije jedinica lokalne samouprave i poduzetnika

Najavili ste da ćete smanjiti davanja kojih se Grad može odreći. Imate li već konkretan plan, koja su to davanja i koliko ćete ih smanjiti?

- Imamo konkretan plan kojim ćemo smanjiti komunalnu naknadu, sukcesivno tijekom godina, ponudit ćemo investitorima zemljište po cijeni od 1 eura po m², a odreći ćemo se i komunalnog doprinosa u korist investitora.

Planirate li još nekakve dodatne mjere za privlačenje investitora i poticanje poduzetništva u Požegi?

- Želim da grad Požega postane prijatelj poduzetnika i poduzetništva, da postane prijatelj mladih obitelji koje neće odlaziti nego dolaziti. Grad nije zadužen za otvaranje novih tvornica, ali je dužan poduzeti sve mjere kako bi poduzetnicima i potencijalnim ulagačima osigurali prihvatljive uvjete za gradnju gospodarskih sadržaja. Mi smo spremni ponuditi sve ono što lokalna samouprava može kako bismo se izborili za nova radna mjesta, jer svako novo radno mjesto je jedna nova kuća, novo dijete, nova budućnost. Požega mora biti prva među jednakima, moramo preuzeti odgovornost da sa svim ostalim gradovima i općinama zajednički razvijamo najljepšu županiju.

Koji su, po Vama, razvojni potencijali Požege koji do sad nisu bili dovoljno iskorišteni i kako ih Vi mislite iskoristiti?

- Požega je važno gospodarsko središte prehrambene, metalne, drvne i tekstilne industrije, ali i dom brojnih obrtnika i privatnih poduzetnika. U okolici Požege, koja je središte županije, imamo velik broj poljoprivrednih površina, naše ljude koji obrađuju poljoprivredna zemljišta. Moramo raditi na poboljšanju rada postojećih tvrtki i njihovih kapaciteta, ali isto tako i otvarati nove tvrtke koje tek započinju posao. Sirovinu imamo pa se trebamo bazirati na prerađivačkoj industriji i proizvodnji onih proizvoda koji se mogu što prije prodati. Imamo također ponudu jedne velike tvrtke koja želi otvoriti staklenike i baviti se uzgojem cvijeća i ukrasnog bilja. Tu je važno istaknuti postojanje kogeneracijskog postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije iz drvne biomase tvrtke Spin Valis zbog čega imamo iznimno jeftinu toplotnu energiju. To će biti jedna od ideja gdje će Grad Požega sudjelovati u povezivanju tih dvaju čimbenika.

Koja je Vaša vizija Požege za četiri godine, po čemu će ona biti bolji i uspješniji grad nego što je danas?

- Najvažnija su radna mjesta. Smatram da će infrastruktura biti kvalitetnija i bolja, usmjerena upravo prema privredi i nadam se da ćemo u našoj industrijskom zoni za četiri godine tražiti kvadrat više, da ćemo se baviti traženjem lokacije za novu industrijsku zonu i otvaranjem novih obrta i tvrtki za sve one koji žele raditi u našem gradu. Otvaranje dječjeg vrtića i svi drugi veliki infrastrukturni radovi koji su najavljeni, od Aglomeracije Požega, izgradnje obilaznice i mogućeg izlaska na autocestu, pridonijeti boljem i kvalitetnijem životu naših sugrađana. (gradonačelnik.hr)

intervju, darko puljašić, požega, olakšice, investitori, radna mjesta