Raspisani natječaji za dodjelu 10,1 milijarde kuna iz EU fondova

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije poziva sve zainteresirane i potencijalne prijavitelje da prijave svoje projektne ideje i tako osiguraju realizaciju projekata koji će biti sufinancirani bespovratnim EU sredstvima. Trenutno je raspisano 50 natječaja za dodjelu gotovo 10,1 milijarde kuna iz EU fondova za brojne projekte iz poljoprivrede, poduzetništva, obrazovanja, energetike, prometa, socijale i zaštite okoliša.

S obzirom na rastući interes za korištenje novca iz EU fondova, poduzeli smo nekoliko važnih poteza kako bi poboljšali učinkovitost i korisnicima olakšali pristup do raspoloživih sredstava. Kroz natječaje koje provodimo financirat će se brojni projekti čija će realizacija omogućiti kvalitetniji zdravstveni sustav, razvoj poduzetništva i poljoprivrede, veću zaposlenost žena, kvalitetniju prometnu infrastrukturu i bolji sustav zaštite okoliša. Sve to s vremenom će se pozitivno odraziti na stvaranje novih radnih mjesta i veću kvalitetu života građana“, rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Gotovo 2 milijarde kuna iz EU fondova na raspolaganju su za natječaje u sektoru zdravstva. Tako je primjerice za natječaj „Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama“ na raspolaganju 1,3 milijarde kuna, a za specijalističko usavršavanje doktora medicine 187 milijuna. U sektoru socijalne skrbi raspisani su natječaji preko kojih se dodjeljuje više od 1,7 milijardi kuna iz EU fondova. Primjerice,  401 milijun kuna dostupan je kroz natječaj „ZAŽELI – Program zapošljavanja žena“.

U sektoru poljoprivrede trenutno se provode EU natječaji vrijedni više od 800 milijuna kuna. Gotovo 360 milijuna kuna kroz natječaj restrukturiranja, modernizacije i povećanja konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava. Za projekte razvoja poduzetništva raspisani su natječaji vrijedni više od 300 milijuna kuna.

U financijskom razdoblju 2014.-2020. Hrvatska ima na raspolaganju gotovo 80 milijardi kuna iz EU fondova. Projekti se ugovaraju do 2020., ali novac koji nam je dostupan moći će se isplaćivati sve do kraja 2023. Mjere koje poduzima Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije idu u smjeru rasta apsorpcije raspoloživog novca te decentralizacije sustava upravljanja i kontrole fondova EU.

(Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU)