Gradonačelnica Supetra Ivana Marković u utrci za još jedan mandat

Realizirali smo povijesne projekte i spremni smo za nove

Kao ključni izazov i poseban zadatak u svom prvom mandatu na čelu Supetra ističe rješavanje financijskih problema i deblokadu računa Grada Supetra. Grad je, kada ga je preuzela, imao preko 21 milijun kuna duga, blokadu računa u iznosu od 9,8 milijuna i brojne višemilijunske sudske sporove. Ivana Marković i njezin tim uspjeli su riješiti ovu situaciju i konsolidirati financije u roku od godinu dana, bez smanjivanja plaća gradskim zaposlenicima

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković najavila je svoju kandidaturu za drugi mandat gradonačelnice Grada Supetra na predstojećim lokalnim izborima.

'Politika je mjerljiv posao, naši rezultati su itekako vidljivi, a sve zahvaljujući velikom radu, snažnom timu te definiranju ciljeva i sposobnošću da iste realiziramo. Rezultati koji su iza mene najbolje govore da se upornim radom mogu postići velike promjene. U proteklom mandatu realizirali smo povijesne projekte, a u drugom mandatu ćemo nastaviti s već pripremljenim projektima', ističe gradonačelnica Marković.

Kao ključni izazov i poseban zadatak u svom prvom mandatu na čelu Supetra ističe rješavanje financijskih problema i deblokadu računa Grada Supetra, što je uspješno savladano već u prvoj godini mandata. Grad Supetar, kada ga je preuzela, imao je naime preko 21 milijun kuna duga, blokadu računa u iznosu od 9,8 milijuna i brojne višemilijunske sudske sporove. Ruke su im doslovno bile vezane, nikakvi novi projekti nisu bili mogući, funkcioniralo se isključivo u hladnom pogonu. 'Zbog blokade računa nismo mobli kupiti ni žarulju, a kamoli ostvariti kunu investicije', kazala je svojedobno za gradonačelnik.hr. Ivana Marković. No, inventurom potraživanja i nekretnina i imovine u vlasništvu Grada, poboljšanjem mjera naplate, sudskim nagodbama i racionalizacijom troškova odvjetnika (samo pet milijuna kuna uspjeli su uštedjeti na kamatama i troškovima odvjetnika), u roku od godinu dana Ivana Marković i njezin tim uspjeli su konsolidirati financije i krenuti na projekte.

Nova sportska dvorana u Supetru vrijedna je 26,8 milijuna kuna

'U proteklom mandatu realizirali smo povijesne projekte koji su bili predizborno obećanje svih političkih opcija unazad dvadesetak godina: otvorili smo sportsku dvoranu vrijednu 26,8 milijuna kuna, u čemu je Grad sudjelovao sa 13,3 milijuna, realizirali projekt uređenja Vlačice vrijedan 14 milijuna kuna, u tijeku je izgradnja nove benzinske postaje, projekt privezište, premještaj benzinske stanice, pokrenuli smo investicije u gospodarskoj zoni ''Žedno drage'' koje će već ove godine omogućiti otvaranje 70-ak novih radnih mjesta. Također, ovih dana finaliziramo i prodaju zemljišta za premještaj autobusne garaže iz centra mjesta te ćemo realizacijom ovog ugovora ispuniti još jednu točkicu iz našeg predizbornog programa iz 2013. godine', navodi Ivana Marković.

Od važnih infrastrukturnih projekata ističe i uvođenje energetski učinkovite rasvjete (280 rasvjetnih tijela), u što je uloženo 1,2 milijun kuna, a ušteda električne energije iznosi čak 43 posto.

Među pozitivnim rezultatima i uspjesima svog četverogodišnjeg mandata, Ivana Marković ističe i rezultate analiza gradonačelnik.hr-a, po kojima je Supetar drugi grad u Hrvatskoj po izdvajanju za sport, treći po izdvajanju za predškolski odgoj (formiranjem dodatnih grupa, u 2016. u vrtiće su upisana sva djeca) i naknadama za novorođenčad. Isto tako, Grad je u školskoj godini 2016-2017. po prvi put podijelio stipendije svim prijavljenim studentima, ukupni njih 15.

Investicije u Poslovnoj zoni omogućit će već ove godine otvaranje 70-ak novih radnih mjesta

Gradonačelnica sada želi još jedan mandat, za kojeg je sigurna da će joj građani ukazati povjerenje, jer za Supetar ima velike planove i spremne projekte za realizaciju.

'Upravo počinjemo realizaciju još jednog povijesnog projekta, a to je premještanje garaže Autotransa u poslovnoj zoni za koju će ugovor biti potpisan do kraja ovog mjeseca. Čekaju nas projekti uređenja i popločanja Rive, izgradnja sportskog centra u Mircima, izgradnja nove zgrade DVD-a, projekt izgradnje novog groblja u Supetru, proširenje dječjeg vrtića, te brojni drugi projekti koji će riješiti probleme naših građana, a za koje imamo spremnu dokumentaciju, stručnjake i tim za provedbu', zaključuje.

Također, kao bita preduvjet za daljnji razvoj Supetra ističe donošenje Prostornog plana, koji bi Gradsko vijeće trebalo usvojiti 23. veljače, a za što su konačno dobili suglasnost Ministarstva graditeljstva. Ovaj Plan bi trebao omogućiti nove investicije i gradnju na području Supetra, i to na desecima hektara uređenog a neizgrađenog građevinskog zemljišta. 'Posebno sam ponosni na način kojim smo se kroz odredbe ovog plana odlučili zaštiti opći i javni interes. Nismo se skrivali i plašili označiti javnu cestu, parkirališta i parkove, sportske terene , gdje je to bilo potrebno. Pri tom smo apsolutno vodili računa o načelu razmjernosti – dakle o zaštiti javnog ili općeg interesa, tako i o zaštiti privatnog interesa', kaže gradonačelnica. (gradonačelnik.hr)