Referendum u Novalji: Građani u nedjelju odlučuju o uređenju Luke

Građani Novalje ovu nedelju izlaze na referendum i odlučuju hoće li prihvatiti prijedlog Urbanističkog plana uređenja Luke Novalja. Projekt Luke Novalja obuhvaća komunalne vezove za stanovništvo, sportsku lučicu, vezove za katamaran i komercijalni prihvat brodova, dva kruzera dužine do 60 metara te 300 vezova za nautičare, odnosno marinu.
Odluka o raspisivanju referenduma donesena je u travnju, na inicijativu gradonačelnika Ante Dabe koji drži da je, s obzirom da je riječ o strateškom projektu razvoja turizma Grada Novalje, stav građana o istome od presudne važnosti. Referendumska odluka bit će stoga obvezujuća, pa će se, izjasne li se građani protiv predloženog rješenja, pristupiti uređenju luke koje neće obuhvaćati marinu.

Gradonačelnik Dabo u lipnju prošle godine naručio je izradu Idejnog rješenja luke i marine Novalja koje je dobilo podršku stručnih ljudi u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, te jamstvo da će, ukoliko projekt dobije referendumsku podršku građana, ministarstvo na zahtjev dodijeliti Gradu Novalji kao vlasniku projekta status ovlaštenika koji je potreban za ishodovanje lokacijske dozvole i zajedničko upravljanje projektom. (gradonačelnik.hr)