Rekordni proračuni otvorili prostor projektima u Novskoj: Izgradili vrtić, a uz gaming inkubator gradit će se gaming kampus s e-sport arenom

Marin Piletić na polovici mandata na mjestu gradonačelnika zaključuje da je više od 60 posto obećanih projekata odradio. Drugačija fiskalna politika ostavila je više novaca gradovima, pa i Novskoj osam milijuna kuna godišnje, zbog čega i bilježi već drugu godinu zaredom rekordne proračune. A dodaju li se tome i ugovorenih 150 milijuna kuna iz EU fondova, mjesta za nove projekte i mjere ima što je i vidljivo kroz kontinuirane radove u Gradu kojih ne nedostaje ni u ovim ljetnim mjesecima. Grad postaje središte gaming industrije kroz inkubator PISMO, plan je i gradnja gaming kampusa, no radi se i na nizu drugih projekata za razvoj poduzetništva i mjerama za ostanak stanovništva u Novskoj.

U 2018. godini, kada je proračun bio rekordnih 61 milijun kuna, pokrenute su investicije od obnove cesta, uređenje trgova, sufinanciranja energetske obnove škola, vrtića, domova, uređenja muzeja itd. Plan za ovogodišnji proračun je nanovo rekordnih za Grad 123 milijuna kuna. Ove godine pokrenut je projekt obnove hotela Knopp, financiran kreditnim sredstvima.

- Teško je izdvojiti najvažnije projekte, ali veseli da smo izgradili novi vrtić u našem gradu. Na jesen će u vrtić krenuti nova generacija od 104 novoupisane djece što je više od lani kada se prijavilo 80 djece, a upisalo tek njih 60-ak. Novi vrtić s pet skupina u potpunosti će zadovoljiti potrebe i nijedno dijete neće ostati neupisano. Vrtićarcima u našemu Gradu omogućeno je besplatno učenje engleskog jezika putem tableta i računalne aplikacije. Nadalje, realizirali smo prvu investiciju u našoj Poduzetničkoj zoni Novska izgradnjom poslovne zgrade tvrtke Vodovod, potpisali dva nova ugovora za investicije, pokrenuli projekt aglomeracije vrijedan 123 milijuna kuna, otvorili prvi javni poduzetnički inkubator u našoj županiji, a Novsku pretvorili u najveće gradilište u Sisačko-moslavačkoj županiji – kaže Piletić.

I trenutačno ljetno razdoblje je vrijeme za pojačane radove u Gradu, kojih u Novskoj ne nedostaje. Obnavlja se županijska cesta kroz naselje Plesmu, jedno od glavnih ulaza u Park prirode Lonjsko polje, dovršava se izgradnja kanalizacije u Novoj Subockoj, uređuju novi prostori Razvojne agencije NORA, dovršavaju radovi na uređenju prvog muzeja u Novskoj, a i Katolička osnovna škola proširila je svoju djelatnost na nove prostore koje je uredio Grad Novska. Do kraja kolovoza bit će dovršena i javnosti predstavljena nova poslovna zgrada tvrtke Vodovod u Poduzetničkoj zoni Novska.

Ipak, Novska je postala najprepoznatljivija  po poduzetničkom inkubatoru PISMO, koji ju već svrstava na svjetsku kartu središta gaming industrije, a dodatno će popularnost porasti nakon što se izgradi gaming kampus, što sve zajedno Gradu i županiji daje temelj za zdrav razvoj i ostanak stanovništva, kao i privlačenje novog.

- Poduzetnički inkubator PISMO Sisačko-moslavačke županije prvi je javni inkubator u županiji specijaliziran za gaming industriju tj. industriju izrade video igara. Kroz njega se godišnje educira stotinjak mladih kroz edukaciju za izradu video igara, a ujedno nudi i poslovni prostor nakon edukacije za pokretanje vlastitog posla. Svega nekoliko dana nakon otvaranja prvog objekta PISMO u Novskoj je osnovano 13 novih tvrtki koje se bave izradom, razvojem i programiranjem video igara, dok ih je trenutno već 20, a još desetak gamera radi na poslovnom planu za pokretanje vlastitog posla. Nedavno je i stigla oprema za poduzetnički inkubator u kojem će gameri moći koristiti motion capture studio, audio studio te ostalu opremu specijaliziranu za izradu video igara. Ovim projektom Novska je postala nacionalno prepoznatljiva, koja privlači mlade iz cijele Hrvatske. Novi poduzetnici u Novskoj dolaze iz Rijeke, Velike Gorice, Đakova, Lepoglave, Zagreba, Šibenika, pa čak odnedavno i iz Belgije... No, da ne bismo tu stali, SIMORA i Sisačko-moslavačka županija već osmišljavaju projekt gaming kampusa s e-sport arenom. No, o tom projektu nešto više drugi put… – kaže gradonačelnik Piletić.

Svakog poduzetnika početnika u ovoj industriji potpomaže se s bespovratnih 155.000 kuna koje zajednički osiguravaju HZZ, Sisačko-moslavačka županija i Grad.

Osim te industrije, bitne za zadržavanje stanovništva, Grad radi i na nizu drugih demografskih mjera.

- Grad je od 2017. uveo povećane jednokratne naknade za djecu, pa u suradnji s Crvenim križom svakoj bebi poklanjamo i Novljanski paket za bebe u vrijednosti oko 1500 kuna, oslobodili smo sve naše roditelje i obveze plaćanja najma mjesnih domova za proslave prilikom rođenja djeteta. Studentima u obitelji s troje i više djece povećali smo iznos stipendije – nabraja Piletić.

No jasno je da uz te mjere, samo razvijeno gospodarstvo i nova radna mjesta mogu biti pokretači rasta. Pa tako uz čitav niz mjera poticaja poljoprivrednika, obrtnika i poduzetnika, Novska je prije godinu dana uvela mjeru sufinanciranja poduzetnika početnika kombinirajući mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojom poduzetnici početnici mogu dobiti 100.000 kuna bespovratno.

- Tom mjerom potaknuli smo brojne mlade da se odvaže i upuste u svijet poduzetništva i obrta, time otvorili gotovo 60 novih obrta i poduzeća koji su otvorili više od 80 novih radnih mjesta. S obzirom na postotak povećanja poduzeća i obrta Novska se popela među vodeće gradove u RH te uz Dubrovnik i Lipik prednjači u broju novootvorenih poduzeća. Razvoj poduzetnika prati Razvojna agencija NORA koja im pomaže u marketingu, pronalasku tržišta, pravno i financijski ih savjetuje te ih sve kroz koordinirani rad umrežava na tržištu – kaže PIletić.

Novska je poznata i po svojoj Poduzetničkoj zoni koja je izuzetno dobro pozicionirana, između željezničke pruge i autoceste te s kompletnom komunalnom infrastrukturom prostire se na 85 hektara zemljišta u vlasništvu Grada Novske. 2018. pokrenuta je prvu investiciju koja je već pri kraju, a u međuvremenu potpisali smo dva nova ugovora s investitorima koji izgradnju svojih proizvodnih kapaciteta započinju s prvim mjesecima 2020. godine. Jednako tako vesele i nove investicije postojećih poduzetnika koji šire svoje kapacitete i stvaraju nova radna mjesta, posebice u drvnoj industriji.

- Dakle, zona je oživjela, s autoceste sada se može primijetiti da je to gospodarska zona, a ne poljoprivredno zemljište i očekujemo da će sve ove investicije zainteresirati i neke druge. Uz poticaje Vlade, Grad novim investitorima daje popust na cijenu zemljišta shodno planiranom broju novih radnih mjesta, oslobađa od plaćanja komunalnog doprinosa, a isto tako i oslobađa od plaćanja komunalne naknade prve dvije godine poslovanja. Novska je napokon postala grad otvoren za nove investicije. Vidljivo je to i po neprestanom padu broja nezaposlenih, ali istovremenom i povećanju broja radnih mjesta u Novskoj - kaže Piletić.  

I u turizmu se Grad može pohvaliti brojkama. U ugostiteljstvu prošle godine su na području Novske udvostručeni smještajni kapaciteti, raste broj noćenja, raste broj dolazaka izviđača u Međunarodni izviđački kamp Dupin, a obogaćena je i gastro ponuda novim restoranima i slastičarnicama. (L.Kiseljak)