Rekordni rezultati sunčanih elektrana u Poreču

Sunčane elektrane Grada Poreča u dvije godine rada proizvele su gotovo 275.000 kWh ''zelene'' električne energije, što s obzirom na ukupnu nazivnu snagu instaliranih fotonaponskih postrojenja na području Grada Poreča-Parenzo od 100 kW, predstavlja odličan rezultat ali i pokazatelj da je trud koji Grad Poreč i gradsko poduzeće Parentium d.o.o. ulažu u kvalitetno planiranje i provedbu strateški planiranog energetskog razvoja našega grada i više nego nagrađen. S obzirom na činjenicu da ovo ljeto obiluje sunčanim satima, ukupna proizvodnja električne energije zabilježena u drugoj godini rada fotonaponskih postrojenja bilježi rast od 18,2% u odnosu na proizvodnju zabilježenu istom razdoblju prošle godine,  te je za očekivati da će rezultati u mjesecu kolovozu biti još bolji.

- Da se radi o zaista izvanrednim rezultatima, potvrđuje i činjenica da je na pet objekata, u ljetnim mjesecima proizvedeno dvostruko više (na pojedinim objektima gotovo i dva i pol puta više) energije nego što iznose njihove potrebe za električnom energijom, na dva objekta proizvodnja je zadovoljila potrebe za električnom energijom, dok je na jednom objektu, iz razloga male potrošnje, količina proizvedene, mnogostruko veća u odnosu na količinu utrošene električne energije, rekla je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o.

Da je kojim slučajem ista količina energije proizvedena iz ugljena količina nastalog CO2 iznosila bi 94 tone, iz lož ulja gotovo 77 tona, dok bi za prirodni plin količine emitiranog CO2 iznosile oko 56 tona., a ako gore navedenom pribrojimo i činjenicu da se godišnja potrošnja električne energije u prosječnom kućanstvu u Republici Hrvatskoj kreće se između 2.000 i 4.000 kWh, ovom količinom ''zelene'' energije mogle bi se zadovoljiti godišnje potrebe za električnom energijom za nešto više od 90 prosječnih kućanstava.

Osim fotonaponskih postrojenja, postavljeni su i sustavi solarnih kolektora putem kojih se iz energije sunca velikim dijelom zadovoljavaju zahtjevi objekata za potrošnom toplom vodom i  to na deponiji Košambra, sportskoj dvorani Palestra, sportskoj dvorani Veli Jože, zgradi područne škole u Novoj Vasi te novoizgrađenoj školi u Žbandaju, zgradi društvenog doma u Dračevcu, te dječjih vrtića Varvari i Baderna.

- Cilj je od našeg Poreča stvoriti zelenu, zdravu i čistu zajednicu. Proizvodnjom električne energije na ovaj način ne generiramo ugljični dioksid, sustavno ispunjavamo ciljeve predviđene mjerama Akcijskog plana energetski održivog razvoja Grada Poreča – Parenzo, koji je strateški dokument Grada, a samim time radimo na kreiranju zajednice za što kvalitetniji život naših građana, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. (Grad Poreč)