Rijeka: 300 kuna božićnice umirovljenicima

Kao i prethodnih godina, Grad Rijeka će najugroženijim umirovljenicima, onima koji imaju mirovinu manju od 1,400 kuna, za božićno-novogodišnje blagdane darivati poklon-bonom za nabavu namirnica. Poklon-bonovi u protuvrijednosti 300 kuna bit će poslani na kućnu adresu oko 1040 starijih osoba, odnosno 950 umirovljenika s malim mirovinama te oko 80 osoba starijih od 65 godina koji ostvaruju pravo na novčanu pomoć za osobe bez prihoda, koji su po prvi puta, ovogodišnjim izmjenama Odluke o socijalnoj skrbi, postali korisnici pomoći. Grad Rijeka će i ove godine osigurati 80 tisuća kuna za financiranje deset stipendija za vukovarske studente.

Prijedlog prvog rebalansa proračuna Grada Rijeke za 2017. godinu, kojim se planirani proračun za ovu godinu smanjuje za 62,1 milijuna kuna ili 6,5 posto te iznosi 886,1 milijuna kuna, upućen je Gradskom vijeću na raspravu i usvajanje.

Kako je istaknula pročelnica Odjela za financije Jasna Liker, na smanjenje prihoda najveći je utjecaj imala porezna reforma koja je stupila na snagu s početkom 2017. godine. Iako je država smanjenje poreznih prihoda nastojala nadoknaditi kompenzacijskim mjerama, razlika između prvotno planiranih i rebalansom predviđenih prihoda od poreza na dohodak iznosi 18 milijuna kuna. Također se smanjuju i prihodi od prodaje nefinancijske imovine, kao posljedica nerealizirane zamjene zemljišta te primici od financijske imovine i zaduživanja. Rashodovna strana proračuna usklađena je sa smanjenim prihodima.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako se, s obzirom na to da se predlaže u prosincu, radi o tehničkom rebalansu, kojim se samo usklađuju stavke prihoda i rashoda koje se nisu realizirale kako je planirano. Opetovano izrazivši nezadovoljstvo poreznom reformom, gradonačelnik Obersnel je kazao kako je njezino provođenje jedini razlog smanjivanja izvornih prihoda Grada Rijeke.
„Uz porast BDP-a, rast broja zaposlenih te uspješnog poslovanja riječkih poduzetnika, nema razloga da nam se smanjuju prihodi od poreza na dohodak. Država nastoji nedostajuće prihode nadoknaditi kompenzacijskim mjerama, no moram izraziti nezadovoljstvo načinom na kojim se mjere tretiraju u proračunu – ne kao izvorni prihodi proračuna, nego kao pomoć iz proračuna, što s principijelne strane smatram neprihvatljivim,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Ujedno je upozorio kako će, s obzirom na to da se kompenzacijske mjere isplaćuju s mjesecom odgode, Grad Rijeka ostati u 2017. godini zakinut za nadoknadu nedostajućih prihoda od poreza za dohodak za jedan mjesec. Istaknuo je kako se često govori o prihodima iz europskih fondova kao alternativnom načinu financiranja, no izostavlja se kako jedinice lokalne samouprave najčešće moraju za projekte osigurati 15 do 20 posto vlastitih sredstava, koji bi se trebali financirati iz izvornih prihoda, dakle prihoda koji se zakonskim rješenjima stalno smanjuju, što pak znači da ostaje i manje sredstava za druge svrhe koje se moraju financirati iz istog izvora.

Aktualna porezna reforma samo je nastavak u nizu poreznih promjena kojim se smanjuju izvorni prihodi gradova i općina te su jedinice lokalne samouprave sve manje samoodržive i sve više ovisne o državnom proračunu, što je sasvim suprotno ideji decentralizacije,“ zaključio je gradonačelnik.

(Grad Rijeka)