Rijeka: Obersnel u Grupi za političku viziju Europske mreže zdravih gradova

Na poziv Svjetske zdravstvene organizacije gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel otputovao je u talijanske Udine gdje se priključio radu novog tijela Europske mreže zdravih gradova - Grupe za političku viziju. Naime, Grad Rijeka je još od 1998. godine uključen u Europsku mrežu zdravih gradova stoga je Svjetska zdravstvena organizacija u novoformirano tijelo pozvala i riječkog gradonačelnika uzimajući u obzir iskustvo i rezultate Rijeke u provedbi projekta. Uz gradonačelnika Obersnela članovi Grupe za političku viziju Europske mreže zdravih gradova su, među ostalima, i gradonačelnici ili njihovi izaslanici iz irskog Corka, mađarskog Pecsa, talijanskih Udina, finskog Kuopia, predstavnici francuske mreže zdravih gradova i drugi.
 
Pod novim vodstvom Svjetska zdravstvena organizacija za Europu planira intenzivirati aktivnosti Europske mreže zdravih gradova te pripremu za  Međunarodnu konferenciju zdravih gradova 2018. godine. Snažan politički input ključan je za definiranje budućeg smjera Mreže te je u tom kontekstu formirana Grupa za političku viziju kako bi se lokalne političare uključilo u usmjeravanje strateškog pristupa Zdravim gradovima.
 
Članovi grupe birani su tako da predstavljaju svaku od europskih regija Svjetske zdravstvene organizacije. Gradonačelnici i lokalni političari u svom radu imat će podršku koordinatora Zdravih gradova, Svjetske zdravstvene organizacije te njenih konzultanata.
 
Za Rijeku, koja je, kao što je rečeno, članica Europske mreže zdravih gradova od 1998. godine, iznimna je čast i privilegija biti članom ove značajne skupine, obzirom da će svojim sudjelovanjem pomoći odrediti budući strateški smjer Europske mreže zdravih gradova te dati doprinos kroz prenošenje svojih znanja i iskustava s lokalne razine. Sve to će povećati učinkovitost Mreže te pomoći gradovima u postizanju cilja, a to je poboljšanje kvalitete života i zdravlja građana. (Grad Rijeka)