Rijeka: Od jeseni informatika i u nižim razredima osnovne škole

Grad Rijeka od iduće školske godine uvodi revidirani i modernizirani program ranog učenja informatike, a pohađanje će biti besplatno za sve učenike i škole.

Novi program „Rano učenje informatike“ provodit će se kao izvannastavna aktivnost u riječkim osnovnim školama od školske godine 2018./19., a namijenjen je učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole. Namjera Grada je uključivanje što većeg broja učenika u aktivno korištenje računala te poticanje i njegovanje interesa prema novim tehnologijama, uz mehanizme prepoznavanja opasnosti i problema koje one nose. Budući da je cilj omogućavanje jednakih obrazovnih mogućnosti i pravedan pristup kvalitetnom informatičkom obrazovanju za sve učenike, bez obzira na njihov socio-ekonomski status, Grad Rijeka će financiranje programa preuzeti u potpunosti. Rano učenje informatike kao izvannastavna aktivnost provodit će se u zainteresiranim riječkim školama u fondu od 35 školskih sati u školskoj godini (jedan školski sat tjedno), a želja je da u budućnosti informatika dobije status izbornog predmeta od 1. razreda osnovne škole.

Novi plan i program obuhvaća moderniziranu i osuvremenjenu verziju kurikuluma ranog učenja za mlađe osnovnoškolce te izradu plana edukacije i smjernica te provođenje informativne radionice za učitelje – provoditelje, a u njemu su, osim tročlanog stručnog tima, sudjelovali i zaposlenici Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke te Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo. Uspješnost izrađenog kurikuluma provjeravat će se opsežnom evaluacijom u komunikaciji s učiteljima i djecom, a na temelju dobivenih rezultata stručni će tim uvesti eventualne izmjene.

Glavne karakteristike novog kurikuluma su njegova otvorenost, poticanje motivacije, logičkog razmišljanja i suradnje kod djece te razvijanje sklonosti učenika. Učitelji će imati prostor za vlastitu inicijativu te brže prilagođavanje tehnološkim promjenama, a ta sloboda u kreiranju i sadržajnom oblikovanju donosi i veću odgovornost u radu. Naglasak je stavljen i na debatu, razgovor i argumentiranu razmjenu mišljenja, a premda se aktivnost neće ocjenjivati, učenici će dobivati povratne informacije o svom radu. Također, u planu je i izrada web stranica za učitelje gdje će se u obliku foruma moći razmjenjivati ideje, materijali, metode i modeli podučavanja i slično.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naveo je kako se mnogo toga promijenilo od inicijalnog uvođenja ovog programa 2000-te godine te kako je dosta vremena prošlo u čekanju promjena na državnoj razini. „Grad Rijeka je uvijek puno pažnje posvećivao novim tehnologijama i informatici jer je o razvoju nemoguće govoriti bez informatike koja je sastavni dio našeg života i čije znanje treba početi usvajati čim prije“, rekao je Obersnel, uspoređujući osnovne informatičke vještine sa čitanjem i pisanjem. Obersnel se osvrnuo i na neaktivnost kad je riječ o promjenama u nacionalnom programu te ustvrdio kako je nevjerojatno i neprihvatljivo da u 21. stoljeću tek raspravljamo uvođenju informatike u redovni obrazovni program.

Gradonačelnik je spomenuo i ostala dvije izvannastavne aktivnosti koje je Grad Rijeka izradio za osnovnoškolce –program Moja Rijeka za upoznavanje djece sa svojim gradom te Građanski odgoj i obrazovanje, kazavši kako naše najmlađe sugrađane treba na najbolji mogući način pripremiti za današnje vrijeme i budućnost. (Grad Rijeka)