Rijeka osigurala EU sredstva za poduzetnički inkubator i pomoćnike u nastavi

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel u četvrtak je u Zagrebu, u prostorijama Vlade, s potpredsjednicom Vlade Republike Hrvatske i ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić te ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislavom Petricem potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih 19,3 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj Gradu Rijeci, a za realizaciju Tehnološko edukacijskog poduzetničkog inkubatora u postojećoj hali u Ulici Milutina Barača. Osim za inkubator, Grad Rijeka i ove je godine osigurao sredstva za provedbu projekta „RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama“, odnosno za 52 pomoćnika u nastavi za 60 učenika s teškoćama, čime se pridonosi socijalnoj uključenosti i integraciji učenika s teškoćama u razvoju.

Riječ je o projektu naziva Rekonstrukcija i prenamjena postojeće Hale 14 u Tehnološko edukacijski poduzetnički inkubator „Proizvodni park Torpedo” za kojeg je Gradu Rijeci odobreno spomenutih 19,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Naime, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je kao posredničko tijelo provelo postupak dodjele sredstava iz fondova Europske unije putem Javnog poziva “Razvoj poslovne infrastrukture“ te je odobreno financiranje projekta u sklopu kojeg će biti realiziran inkubator za nove tehnologije s tematskim fokusom na aditivne tehnologije.

Nositelj projekta je Grad Rijeka, dok je partner Riječka razvojna agencija Porin d.o.o. Osim prijavitelja i partnera u projekt su kao suradnici uključeni Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Rijeci, Centar za istraživanje materijala Istarske županije METRIS i STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo činjenicom da opet potpisuje ugovor temeljem kojeg će Gradu Rijeci biti dodijeljena bespovratna EU sredstva, a koji ovog puta ima posebnu vrijednost jer će omogućiti realizaciju poduzetničke infrastrukture koja će pomoći poduzetnicima u njihovom poslovanju.

Gradu Rijeci kao prijavitelju projekta bespovratno dodijeljeno je 19.300.747,06 kuna odnosno čak 97,22% potrebnih sredstava za realizaciju ovog projekta.

U sklopu projekta bit će rekonstruirana postojeća industrijska hala i pokrenut tehnološko-edukacijski inkubator za poduzetnike s posebnim naglaskom na inovativne tvrtke u sektoru proizvodnje i srodnih djelatnosti. Također, inkubator će biti opremljen suvremenom tehnologijom temeljenom na aditivnim tehnologijama, što će malim i srednjim poduzetnicima s područja Rijeke omogućiti lakši pristup visokokvalitetnim uslugama i poboljšanje njihovih poduzetničkih rezultata i vještina.

Tako se planira nabaviti 3D printer polyjet/plastika, 3D printer DLMS/metal – veliki volumen, 3D printer DLMS metal – manji volumen, 3D printer pijesak, CAD softver te softver za povratno inženjerstvo i profesionalno industrijsko prijenosno računalo s grafičkom stanicom.

Isto tako, jedan od ciljeva projekta je i transfer znanja kroz uspostavu novih programa edukacije. Prostor nekadašnje Hale 14 u vlasništvu je Grada Rijeke, Čistoće d.o.o. i Vodovoda i kanalizacije d.o.o.

Osim za inkubator, Grad Rijeka i ove je godine osigurao sredstva za provedbu projekta „RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama“, odnosno za 52 pomoćnika u nastavi za 60 učenika s teškoćama, čime se pridonosi socijalnoj uključenosti i integraciji učenika s teškoćama u razvoju.

U Salonu Grada Rijeke, projekt “RInkuzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama” predstavili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj.

Sredstva za provedbu ovog projekta, već četvrtu godinu za redom, osigurana su iz Europskog socijalnog fonda te iz proračuna Grada Rijeke. Međutim, EU sredstava za financiranje pomoćnika u nastavi do ove su se godine odobravala za period od jedne školske godine, a sada je, po prvi puta, natječaj raspisan za razdoblje od četiri školske godine.

Tako ukupan proračun projekta za četiri godine iznosi 9.785.188,80 kuna od čega je Grad Rijeka, uspješnom prijavom na natječaj, iz sredstava Europskog socijalnog fonda osigurao 8.317.410,48 kune, odnosno 85% ukupnog iznosa projekta. Ostatak potrebnih sredstava osigurat će se iz proračuna Grada Rijeke, a riječ je o 1.467.778,32 kuna, odnosno 15% ukupnog iznosa.

Projekt se provodi od kolovoza ove godine i traje do kraja srpnja 2021. godine, a sve aktivnosti provode se u okviru Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo te partnerskim ustanovama, školama Grada Rijeke.

Ove će se školske godine 2017./2018. zaposliti 52 pomoćnika u nastavi koji će pružati podršku 60 učenika s poteškoćama iz 17 redovitih riječkih osnovnih škola i jedne posebne odgojno-obrazovne ustanove, čime će se osigurati uvjeti za njihovo poboljšanje obrazovnih postignuća, uspješnu socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje.

U osnovnim školama kojima je osnivač Grad Rijeka pomoć učenicima s teškoćama osigurana i radom stručnih suradnika – pedagoga, psihologa, defektologa ili socijalnog pedagoga, koji su ujedno i koordinatori pomoćnicima u školama.

Uz zapošljavanje pomoćnika, kao glavnu aktivnost ovog projekta, postoji i čitav niz popratnih projektnih aktivnosti kao što su promotivna događanja i stručne konferencije, edukacija pomoćnika, rad sa školskim stručnim suradnicima i slično.

Natječaj za dobivanje EU sredstava kao posredničko tijelo raspisalo i provelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, koja je ocjenjivala prijavljene projekte, temeljem procjene kvalitete Odbora za odabir projekata projektnom je prijedlogu Grada Rijeke dodijelila maksimalan broj bodova – 100.

Gradonačelnik Obersnel podsjetio je kako je Rijeka prvi hrvatski grad koji je krenuo s programom pomoćnika u nastavi, budući da je još 2009. godine izdvojio sredstva za rad šest pomoćnika u nastavi. Vodeći računa o potrebama svojih građana, iz godine u godinu osiguravalo se sve više sredstava za njihov rad pa je tako u ovu svrhu u proteklih sedam godina iz proračuna izdvojeno gotovo 3.500.000,00 kuna. Stoga ni ne čudi kako se Rijeku često navodi kao primjer dobre prakse i grad koji skrbi za one najpotrebitije.

„Zadovoljni smo i ponosni na naš maksimalno ocijenjen projekt, ali podsjećamo kako bi Vlada Republike Hrvatske trebala dugoročno riješiti pitanje pomoćnika u nastavi“, zaključio je gradonačelnik Obersnel.

Naime, pitanje pomoćnika u nastavi, koji za mnoge učenike s teškoćama predstavlja sponu koja im omogućava pohađanje škole zajedno sa svojim vršnjacima, nažalost još uvijek sustavno regulirano. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u dva navrata pokretalo javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima koji nažalost do današnjeg dana nije usvojen. Drugim riječima, i dalje način uključivanja i obavljanja poslova pomoćnika u nastavi te uvjeti koje moraju ispunjavati, kao i postupak izdavanja suglasnosti ministarstva nadležnog za obrazovanje za uključivanje pomoćnika u nastavi u školama i drugim javnim ustanovama koje provode djelatnost odgoja i obrazovanja, nije sustavno reguliran.

Inače, u redovnim osnovnim školama kojima je osnivač Grad Rijeka trenutno je integrirano oko 555 učenika s teškoćama u razvoju, a pomoćnici u nastavi dodijeljeni su onim učenicima koji savladavaju nastavni plan i program škole koju pohađaju, ali imaju teškoće koje ih sprečavaju u funkcioniranju bez pomoćnika u nastavi.

Kako je napomenula pročelnica Sušanj, pomoćnici u nastavi djeci s teškoćama pružaju podršku i olakšavaju im redovno pohađanje škole, no oni su podrška i drugoj djeci u razredu te učiteljima, odnosno nastavnicima.