Grad Rijeka otvara prvu Dječju kuću u Hrvatskoj

Potpisan je ugovor između Grada Rijeke i Tvrtke ING-GRAD d.o.o. iz Zagreba, koja će raditi na rekonstrukciji Ciglene zgrade kompleksa Benčić u Rijeci i njenom preoblikovanju u Dječju kuću, prvu takve vrste u Hrvatskoj.

Ovo je četvrti infrastrukturni objekt projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture koji uskoro kreće u obnovu i bit će otvoren tijekom 2020. U prethodnom razdoblju završen je riječki  Muzej moderne i suvremene umjetnosti u svojoj prvoj fazi, potom Ri Hub u Grohovčevoj ulici u Rijeci, a prije godinu dana započeli su radovi na obnovi riječke Palače šećerane u koju će po završetku obnove useliti Muzej Grada Rijeke.

Gradonačelnik Rijeke naglasio je kako ovaj projekt „pokazuje sinergiju, zajedništvo i isprepletenost ideja“ budući da na osmišljavanju sadržaja buduće Dječje kuće zajednički rade čak četiri riječke kulturne ustanove – Art kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti – te udruge i nezavisne organizacije poput Vijeća mladih Benčić i dr. Inače, riječka Dječja kuća prva je takva kuća koja nastaje u Hrvatskoj, a najbliža kuća slične namjene nalazi se u Ljubljani (Hiša otrok in umetnosti).

 Rekonstrukcija će stajati 41,7 milijuna kn, a ugovor su potpisali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i član Uprave tvrtke ING-GRAD d.o.o. Srđan Jončić. Tvrtka ING-GRAD izabrana je na javnom natječaju, a do sada su već izveli niz radova na sanaciji i restauraciji spomeničke i kulturne baštine u svim dijelovima Hrvatske. Ovom se riječkom projektu posebno vesele jer, kako je naveo član uprave Jončić: „Velika nam je čast i velik nam je izazov raditi na zgradi koja će cijelim svojim sadržajem biti namijenjena djeci i to u najboljem i najkreativnijem smislu“.

Radovi na rekonstrukciji Ciglene zgrade u Dječju kuću započet će po okončanju natječajnog postupka za izbor nadzora nad izvođenjem radova.

U ime svih ustanova i udruga uključenih u stvaranje Dječje kuće o budućim programima govorio je Kristian Benić iz Gradske knjižnice Rijeka, koji je u prvom redu podsjetio kako, iako još uvijek ne fizički ne postoji, Dječja kuća realizira se kroz niz postojećih projekata.
„Dječja kuća sadržajno već postoji – projekti Tobogan Brickzine, Tjedan dobre dječje kuće, kao i svi nebrojeni projekti u sklopu EPK projekta, a vezani uz Dječju kuću, već simboliziraju ono što će  se odvijati. No u jednom zajedničkom fizičkom prostoru programi će porasti, nastat će novi pristup i dodatna produkcijska vrijednost iz svega toga što radimo, spojit će se svijet knjige, filma, kazališta, pripovijedanja i video igara u jedan kreativni đumbus,“ kazao je Benić.

Sadržaj Dječje kuće bit će namijenjen uzrasnoj dobi od 0 do 12 godina, a radno vrijeme kuće bit će – cjelodnevno. Kako je naglašeno na današnjem potpisivanju ugovora, kultura u Dječjoj kući seže puno dalje od sadržaja koji se gleda, sluša ili čita – kulturu u Dječjoj kući djeca osmišljavaju, stvaraju, dijele i primaju. U tom smislu, izrada animiranih filmova u filmskom studiju, izrada video reportaža, stvaranje muzike u glazbenom studiju, igranje video igri na velikom platnu projekcijske dvorane, izrada video igara, dizajn proizvoda i njihovo printanje putem 3D printera, pripovjedno kazalište u malom amfiteatru na krovu kuće, „slatko“ interaktivno kazalište za bebe, izrada lutki, „senzorno“ kazalište za djecu s posebnim naglaskom na radu s djecom s poteškoćama u razvoju, posebno prilagođene filmske projekcije za djecu s poteškoćama u razvoju, svakodnevne projekcije filmova za djecu, igraonica u knjižnici… samo su neke od planiranih aktivnosti koje će za djecu, ali i njihove roditelje, okupiti i ponuditi riječka Dječja kuća, po svojoj izgradnji i opremanju.

Rekonstrukcija Ciglene zgrade u Dječju kuću provodi se u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ unutar Integriranih teritorijalnih ulaganja, odnosno u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka. Rijeci je za projekt uređenja Dječje kuće i Gradske knjižnice dodijeljeno 68,21 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

Zemlja čudesa na tri kata s ludim krovom

Ulazni atrij Dječje kuće zamišljen je kao prostran slobodan dnevni boravak sa foteljama za sjedenje, odmor i druženje. U tom će se prizemnom dijelu nalaziti i garderoba, te sanitarne prostorije, ali i kafe snack bar kao prostor za pretpostavljeni boravak roditelja koji će se moći međusobno družiti uz kavu. U središtu zgrade je lift, a sa bočnih strana su stubišta koja vode na gornje katove. Ovaj ulazni prostrani dnevni boravak imat će gumirani pod u obliku crno-bijelog šahovskog polja.

Kroz prvi i drugi kat u jednoj polovici zgrade smještena je višenamjenska dvorana sa 110 sjedećih mjesta, velikim projekcijskim platnom i malom pozornicom. Dvorana će osim sobe za projektor i tehniku imati i sobu za opremu i smještaj simultanih prevoditelja potrebnih kod održavanja međunarodnih konferencija ili predavanja stranih predavača i sl.

U dvorani su inače planirane svakodnevne projekcije filmova za djecu, gledanje prijenosa igranja popularnih video igara s You tube-a kao aktivnost izuzetno popularna u spomenutoj uzrasnoj dobi, a postoji mogućnost izvođenja i kazališnih programa i to ne samo onih namijenjenih djeci, nego i onih koje će djeca sama stvarati u lutkarskim dramskim radionicama. Dvorana će služiti i gledanju filmova koje će djeca sama stvarati te projekcijama filmova prilagođenima djeci s teškoćama u razvoju.

Na prvom katu se uz dvoranu nalazi njen svojevrsni atrij, prostor za druženje odnosno izložbeni prostor koji je mostom povezan sa zgradom riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Na drugom katu, također uz dvoranu, nalaze se radioničke prostorije s većim brojem računala, te filmski i glazbeni studio, a programski sadržaji koje će nuditi ovdje planirane radionice tiču se opismenjavanja djece 21. stoljeća, rođene u svijet digitalne tehnologije koji se razvija toliko brzo da aktivan život u njemu postaje poseban izazov.

Na trećem katu Dječje kuće smjestit će se Stribor, odjel Gradske knjižnice Rijeka za djecu, koji će time useliti u dvostruko veću kvadraturu i s novim prostornim mogućnostima otvoriti neke posve nove sadržaje za svoje male članove.

I konačno, na krovu Dječje kuće, nalaze se zatvoreni prostori namijenjeni također radioničkom radu. Oni imaju potencijal okupljanja i roditelja i djece u zajedničkim kreativnim procesima. Na krovu se nalazi i natkriveni otvoreni prostor, namijenjen za susrete i druženja koji obuhvaća i mali krovni amfiteatar u kojem će se događati pričanje priča s glumcima kao pripovjedačima, lutkama kao likovima i djecom kao aktivnim sudionicima, tzv. pripovjedno kazalište. Prostor je prikladan i za mnoge druge aktivnosti poput večeri poezije ili pak književnih susreta i sl. Također, na krovu kuće nalazi se i prostor za radionice na otvorenom, te vanjsko platno namijenjeno video projekcijama na otvorenom. (Grad Rijeka)

Izvor fotografija: Grad Rijeka