Rijeka: Potpisano pismo namjere za realizaciju projekta Znanstveno-tehnologijskog parka STEP2

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Uprave INA Industrija nafte Zoltán Áldott, član Uprave INA Industrija nafte Ivan Krešić te rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija u subotu su potpisali Pismo namjere kojim je definirano dugotrajno korištenje lokacije INA-e na Mlaki radi revitalizacije područja nekadašnje Rafinerije nafte Rijeka i realizacije projekta Znanstveno-tehnologijskog parka STEP2.

Na potpisivanju Pisma namjere bili su nazočni i Tvrtko Perković, operativni direktor INA-e, Damir Zec, predsjednik Upravnog odbora Zaklade Sveučilišta u Rijeci, Boris Golob, direktor Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci Step Ri i Srđan Škunca, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke.

Uprava društva INA Industrija nafte odabrala je na natječaju „Prostor za vaše ideje“ , raspisanom kako bi se prikupili prijedlozi poslovnih ideja za stavljanje u funkciju više lokacija,  poslovnu ideju Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci. Tom zamisli Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci predložili su da se na lokaciji nekadašnje rafinerije na Mlaki osnuje Znanstveno-tehnologijski park, temeljen na znanju, novim tehnologijama i kreiranju novih razvojnih trendova.

Kako je uoči potpisivanja Pisma namjere kazao gradonačelnik Obersnel, Grad Rijeka i Sveučilište dugi niz godina dobro surađuju što se očitovalo i u gradnji Kampusa i razvoju prvog Znanstveno-tehnologijskog parka za koji je Grad ustupio zemljište i zgradu.

– Unatrag nekoliko godina pojavila se potreba za proširenjem postojećeg Znanstveno – tehnologijskog parka Step Ri , a usporedo s tim surađivali smo s Inom oko rješavanja prostora na Mlaki koji je izvan funkcije i pokušavali naći način da se taj atraktivni prostor iskoristi – kazao je gradonačelnik dodajući da je uslijedio natječaj na koji su se Grad i Sveučilište javili s jasnom idejom da se na tom prostoru razvije novi Znanstveno – tehnologijski park. Gradonačelnik je naglasio kako je jedan od bitnih elemenata u razvoju Rijeke gospodarstvo utemeljeno na novim tehnologijama i visoko sofisticiranoj industriji.

– To više – , nastavio je, – jer riječke visokosofisticirane tvrtke koje se bave projektiranjima u  brodogradnji ili istraživanjima nafte i plina, a  koje zapošljavaju preko 1000 ljudi, sve više trebaju prostor koji im se može osigurati u novom Parku. Izuzetna lokacija i dobra povezanost s Europom sigurno može privući i nove tvrtke koje razvijaju nove tehnologije – .

Projektno rješenje budućeg Znanstveno-tehnologijskog parka na Mlaki koje je izrađeno u suradnji Grada Rijeke, Sveučilišta i Ine danas je predstavio Srđan Škunca koji je naglasio da su u dosadašnjem procesu pripreme za ovaj projekt izrađene Konzervatorska i Urbanističko- arhitektonska studija te je INA dovršila istraživanja zagađenja podzemlja.

-Površina Znanstveno- tehnologijskog parka je 4,25 hektara, s pratećim sadržajima 8 hektara, dio prostora ima javni karakter dok je dio namjenjen znanstveno-tehnologijskom parku u užem smislu – kazao je Škunca dodajući da prostor Mlake po realizaciji projekta postaje urbana struktura grada na mjestu industrijskih postrojenja od kojih će se sve vrijedno zadržati i prezentirati. Nova izgradnja predviđena je isključivo u funkciji znanstveno-tehnologijskog parka.

Govoreći o projektu Ivan Krešić kazao je kako je Znanstveno-tehnologijski park izuzetno važan projekt za akademsku zajednicu Rijeke, ali i čitave Hrvatske. – Potpisivanje Pisma namjere na današnji dan jest i simbolično  jer je na isti dan prije 135 godina osnovana riječka rafinerija , a danas ta lokacija na kojoj je proizvodnja zaustavljena postaje atraktivna zona sa snažnim potencijalom za razvoj – kazao je Krešić dodajući kako vjeruje da će prostor bivše rafinerije biti čvorište znanja, inovacija, izvrsnosti i napretka. Već u rujnu očekuje se početak realizacije projekta vezan za bivšu upravnu zgradu INA-e, a nakon procjene troškova sanacije prostora do sredine iduće godine trebale bi biti napravljene sve pripreme kako bi se od fondova EU zatražilo sufinanciranje projekta. Krešić je najavio da INA istovremeno nastavlja s pripremnim aktivnostima za još jedan važan projekt u Rijeci, izgradnju Postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka. Vrijednost tog ulaganja procjenjuje se na tri milijarde kuna.

Snježana Prijić Samardžija naglasila je da je projekt STEP2 važan dio stvaranja otvorenog sveučilišta primjerenog današnjem otvorenom svijetu, koje konkurentnost i izvrsnost stvara u suradnji sa svim dijelovima društva. – Sveučilište je spremno preuzeti svoj dio odgovornosti za napredak i razvoj zajednice, a STEP2 ima potencijal gospodarske i društvene transformacije cijele regije i Sveučilišta – kazala je rektorica Prijić Samardžija. Pritom je podsjetila kako zajednička ekspertna skupina svih dionika već dvije godine zajednički radi na ovom izazovnom projektu i da veliki posao predstoji kako bi se projekt Znanstveno-tehnologijskog parka predstavio Vladi i nadležnim ministarstvima s ciljem osiguranja financiranja preko EU fondova. (Grad Rijeka)