Rijeka: Predstavljen električni autobus Ursus City Smile

Zainteresirani smo za ovakve autubuse, a siguran sam da bi za njihovo uvođenje u javni gradski prijevoz imali potporu europskih fondova – kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel u Rijeci na prezentaciji poljskog električnog autobusa Ursus City Smile, koja je održana u organizaciji Veleposlanstva Republike Poljske. Rijeka je prvi grad izvan Poljske i prvi u Hrvatskoj u kojem je najstarija i najpoznatija poljska tvrtka Ursus S.A. predstavila autobus namijenjen čistom javnom gradskom prijevozu. Riječ je o autobusu dužine 12 metara, kapaciteta 73 osobe, kojemu je za punjenje baterije potrebno 5 do 6 sati.

Uz predstavnike Veleposlanstva Poljske i uprave tvrtke Ursus S.A. prezentaciji su prisustvovali i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović te predstavnici Primorsko – goranske županije,  HGK – Gospodarske komore Rijeka i KD Autotrolej.

Podsjećajući da Rijeka već dugi niz godina u javnom gradskom prijevozu koristi autobuse na alternativno gorivo, stlačeni prirodni plin,  gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je uvjeren da će u prometu u europskim gradovima biti sve više električnih autobusa.

– Europska unija dala je do znanja da će kroz fondove podržati uvođenje električnih vozila u javni gradski promet s ciljem smanjenja onečišćenja zraka. Zainteresirani smo za ovakve autobuse i razmotrit ćemo mogućnost njihova korištenja u našem javnom gradskom prijevozu, a siguran sam da pri tome imali potporu iz europskih fondova, jer je riječ o autobusima koji nemaju štetnih emisija stakleničkih plinova  . – kazao je gradonačelnik koji se je električnim autobusom provozao u oglednoj vožnji središtem grada.

Poljski električni autobus koji su danas u probnoj vožnji na riječkim prometnicama imali prilike vidjeti i Riječani, imali su prilike testirati i djelatnici Autotroleja, koji su već ranije testirali autobus na hibridni pogon. (Grad Rijeka)