Rijeka: Preko 5,1 milijun kuna za projekta zdravstvene zaštite i socijalne skrbi

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i predstavnici dvanaest ustanova čiji se programi i projekti financiraju iz proračuna Grada Rijeke u 2017. godini potpisali su u Salonu Grada Rijeke ugovore o financiranju programa i projekata u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi vrijedne preko 5,1 milijun kuna.

Grad Rijeka već čitav niz godina surađuje i financira provedbu zdravstvenih i socijalnih projekata i programa iznad standarda koji su određeni zakonskim propisima, a koje provode Dom zdravlja Primorsko-goranske županije, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Klinički bolnički centar Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Sv. Ana – Caritasov dom za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja, Centar za rehabilitaciju “Fortica” Kraljevica, Dnevni centar “Slava Raškaj” Rijeka, Dom za odrasle osobe Turnić i Ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Mile Batinić, dr. med te Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka.

Ugovori s nabrojanim ustanovama vrijedni su preko pet milijuna kuna. Kako je prigodom potpisa ugovora naglasio gradonačelnik Vojko Obersnel, u 2017. za programe i projekte u zdravstvu i socijalnoj skrbi koje provode ustanove iz gradskog proračuna izdvojit će se ukupno 2.546.000 kuna. Također za programe Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, uključujući i pružanje usluge pučke kuhinje, izdvojit će se ukupno 2.545.000 kuna iz gradskog proračuna.
Dodatno, u 2017. godini se za programe i projekte u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi koje provode udruge planira izdvojiti ukupno 3.730.000,00 kn iz gradskog proračuna.

Samo u posljednjih pet godina iz proračuna Grada Rijeke za programe i projekte u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi utrošeno je 42,3 milijuna kuna.
Osim financiranja programa i projekata u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi Grad Rijeka izdvaja više od 30 milijuna kuna godišnje za razne oblike socijalne pomoći. Zaštita socijalno ugroženih u Rijeci je na znatno višoj razini od državnog standarda, odnosno od onoga na što je Rijeku obvezao Zakon pa mnogi oblici odnosno vrste socijalne pomoći koje nudi Grad Rijeka predstavljaju nadstandard. Grad Rijeka drugačije je od države odredio cenzuse, odnosno minimalna primanja temeljem kojih netko može zatražiti socijalnu pomoć.
Razne oblike socijalne pomoći protekle je godine koristilo preko 12.000 osoba, za što je iz gradskog proračuna izdvojeno preko 30 milijuna kuna, ne računajući pomoći koje pružaju gradska komunalna i trgovačka društva.Gradonačelnik Obersnel je dodao kako će novom Odlukom o socijalnoj skrbi koja je u fazi donošenja, biti povećan broj prava koji će korisnici moći ostvariti, pa će taj iznos biti i veći.

Gradonačelnik Obersnel je kazao kako je teško izdvojiti bilo koji program koji Grad sufinancira jer su za građane svi podjednako važni, no naglasio je kako neke od programa poput Savjetovališta za prehranu dojenčadi Grad financira više od 20 godina, a taj su model preuzele i druge jedinice lokalne samouprave. Izdvojio je i važnu ulogu Gradskog crvenog križa te Sveučilišta, te zaključio kako je među programima koje je Grad inicirao, prepoznao i sufinancirao i riječki Hospicij, zajednički projekt Riječke nadbiskupije, Županije i Grada, prvi takve vrste u Hrvatskoj, koji je nastavak financiranja programa Mobilnih palijativnih timova koje Grad Rijeka financira već duži niz godina.
Znatan iznos, gotovo 3,7 milijuna kuna iz proračuna Grad rijeke izdvaja se i za programe i projekte u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi koje provode različite udruge. (Grad Rijeka)