Rijeka: U listopadu novi ciklus 'Škole za razvedene roditelje'

U četvrtak, 5. listopada 2017.g. u Dječjem domu „,Tić” Rijeka, Beli Kamik 11 (Brajda) započinje novi ciklus “Škole za razvedene roditelje” – besplatni program psihološke podrške razvedenim roditeljima. Program će se održavati u periodu od 5.10 do 2.11.2017.g. u vidu pet susreta, svakog četvrtka od do 18.30 sati.

Za djecu sudionika Škole paralelno će se odvijati kreativne radionice, a svima je ponuđena mogućnost individualnog psihološkog savjetovanja. Sudjelovanje je za sve polaznike besplatno, a svi zainteresirani roditelji mogu se prijaviti na tel: +385 51 215 670, radnim danom od 9 do 15 sati. Predviđeni broj polaznika je maksimalno do 25 roditelja.

Polazeći od ideje da svi roditelji trebaju potporu roditeljstvu te da većini roditelja u razdobljima kriza nedostaju znanje i vještine za postizanje “dobrog roditeljstva” Dom ,,Tić” organizira različite oblike potpore roditeljima u vidu škola za roditelje te tematskih radionica i predavanja. ,,Škola za razvedene roditelje” je program psihološke podrške namijenjen svim roditeljima koji su razvedeni iii je proces razvoda braka u tijeku. Kontinuirano se provodi od 2007.g., dva puta godišnje.

Cilj ovog programa je olakšati djeci i roditeljima prilagodbu na nove životne okolnosti koje razvod donosi, pomoći im u smanjivanju opterećenja uvjetovanih rastavom uz jačanje roditeljske kompetencije u odgoju, a time i osjećaja zadovoljstva roditeljskom ulogom.

Program uključuje mogućnost razmjene iskustava u grupi te pružanje teorijskih znanja i informacija:

  • o različitim, djeci relevantnim, aspektima razvoda braka
  • utjecaju razvoda na razvoj djece i upoznavanje s mogućim promjenama u djetetovu doživljavanju sigurnosti
  • prepoznavanje i razumijevanje dječjih reakcija te specifičnih potreba tijekom i nakon razvoda
  • razvijanje roditeljskih vještina pomaganja djeci da se prilagode na nove životne okolnosti
  • upoznavanje s opasnostima nenamjerne promjene roditeljskog stila i postupaka
  • upoznavanje s važnošću drugoga roditelja za dijete te razvijanje vještina konstruktivnog zajedničkog roditeljstva nakon rastave.

Svi polaznici po završetku dobivaju pisane materijale koji objedinjuju teorijska znanja dobivena tijekom trajanja programa. (Grad Rijeka)