Rijeka: Za tri godine počinje gradnja 'metroa 21. stoljeća'

Projekt riječke prigradske željeznice, o kojem se dvadesetak godina intenzivno razgovara, konačno ulazi u fazu realizacije. Naime, kako je danas izvjestio zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić, za izradu projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravnih pitanja ove željeznice osigurano je 8.5 milijuna eura iz EU fondova.

Feasibility studija je pokazala da projekt ima opravdanost na dionici od Jurdana do Škrljeva. Trenutno od Matulja do Rijeke postoji samo jedna stanica, kao i od Rijeke do Škrljeva. Realizacijom ovog projekta broj stanica povećao bi se na 23, što uključuje izgradnju novih stanica i rekonstrukciju postojećih.

Prigradska željeznica donijela bi rasterećenje cestovnog prometa od 30 posto. Promijenila bi vizuru grada i uže regije pa se, prema riječima Borasa Mandića, može reći da bi Rijeka bila prvi grad u Hrvatskoj koji bi dobio metro 21. stoljeća.

U prvoj fazi izradila bi se potrebna dokumentacija, a od 2020. godine započela bi izgradnja. Izrada dokumentacije koštat će 8.5 milijuna eura, od kojih će 85% biti sufinancirano sredstvima iz EU, a izgradnja 300 milijuna.

(Primorsko-goranska županija)