Stari Grad: 'Sama nominacija za naj europsku destinaciju nama je već pobjeda'

Stari Grad na otoku Hvaru ponosi se nominacijom za najbolju europsku destinaciju u 2017. godini. U gradu smatraju kako će se navedena nominacija pozitivno odraziti ne samo na otok Hvar, već na cijelu Hrvatsku. Sukladno tome, očekuju porast u turizmu u tekućoj godini.

Stari Grad je nominiran za najbolju europsku destinaciju u 2017. godini. Taj mali grad od svega 2 800 stanovnika našao se u društvu s 19 velikih i renomiranih europskih gradova poput Rima, Praga, Amsterdama, Bruxellesa, Londona i drugih. U usporedbi s navedenim destinacijama Stari Grad je malo mjesto, ali činjenica da se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine, kao i proslava 2400 godina od osnutka grada, pomoglo mu je u nominaciji za najbolju europsku destinaciju 2017. godine.

Ako izbore nagradu za najbolju europsku destinaciju dodatno će ojačati turističku ponudu i zasigurno će privući nove investicije, kažu u Gradu

Iz grada su nam poručili kako su ovom projektu pristupili s mnogo optimizma, a zbog same nominacije dobili su i veliki publicitet u mnogim europskim zemljama. „Za nas je to već pobjeda, a naravno da se nadamo i što boljem rezultatu. Nećemo se ljutiti ako nas izaberu za najbolju destinaciju Europe“, poručili su iz Turističke zajednice Starog Grada.

No, kako to da se upravo taj mali grad na otoku Hvaru našao na popisu nominiranih? Stari Grad je tijekom cijele prošle godine slavio 2400 godina postojanja, a to ih je pozicioniralo na kartu Europe te su to popratili mnogobrojni strani mediji i pisali su o njima. Na taj se način Stari Grad pojavio i na radaru portala European Best Destination koji su ih nominirali za prestižnu nagradu najbolje europske destinacije. Iz grada poručuju kako su zbog te nominacije izrazito ponosni.

Tijekom zadnjih nekoliko godina u Starom Gradu se nanizalo mnogo infrastrukturnih ulaganja, a potencijalna investicijska ulaganja poput projekta Four Seasons, dodatno će poboljšati njegovu turističku ponudu. Tako je Stari Grad prošle godine dobio novu marinu s dodatnih 100 vezova za jahte i jedrilice, a jedna od najpopularnijih destinacija – Tvrdalj Petra Hektorovića, je popločena. To je promijenilo strukturu samog grada, a ako izbore nagradu za najbolju europsku destinaciju dodatno će ojačati turističku ponudu i zasigurno će privući nove investicije.

Već prošle godine Stari Grad je imao porast noćenja i nautičkih uplova, a nakon nominacije očekuju daljnji rast

Sigurno je da će sama nominacija utjecati na cijeli otok budući da se gradovi kandidati promoviraju prema milijunima turista, medijima i profesionalcima iz turističke industrije. U 2016. godini Stari Grad je posjetilo oko 36.000 turista koji su ostvarili otprilike 252.000 noćenja odnosno 4 posto više nego u 2015. godini. U nautičkom dijelu luke u Starome Gradu u 2016. godini ostvareno je oko 8500 uplova a koji su ostvarili oko 80 000 noćenja što je 10 posto više nego u 2015. godini.

Nominacija će se naravno odraziti i na cijeli otok Hvar, Dalmaciju i u konačnici na Hrvatsku. Bila bi to zaista odlična stvar za sve nas. Upravo zato vas pozivamo da glasate za Stari Grad jer time glasate za cijelu Hrvatsku koja se pokušava pozicionirati kao jedan od lidera na turističkoj karti Europe”, poručili su iz grada.

Za Stari Grad možete dati svoj glas na linku: http://www.europeanbestdestinations.com/best-of-europe/european-best-destinations-2017/. Glasati možete do 10. veljače. (E. Z.)