Samobor: 2,5 milijuna kuna za zaposlenje 12 gerontodomaćica

Projekt Nisi sam! - program zapošljavanja žena kroz uslugu pomoći i njege za starije i nemoćne predstavljen je jučer u samoborskom Centru za mlade Bunker. Program zapošljavanja predstavljen je na početnoj press konferenciji koju je organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Samobor – nositelj i provoditelj projekta.

Radi se o programu vrijednom 2,5 milijuna kuna, u potpunosti financiranom sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, kojima će u naredna 24 mjeseca biti osigurano zaposlenje za 12 gerontodomaćica koje će na području Samobora, Svete Nedelje i Stupnika brinuti za nešto više od 60 korisnika, odnosno starijih i nemoćnih osoba kojima je ta pomoć potrebna. Usto, unutar ovog iznosa osigurana su sredstva za 2 bicikla za gerontodomaćice te sredstva za čišćenje i higijenske potrepštine za sve korisnike kroz dvije godine.

No, to je tek glavni cilj i okosnica samog projekta koji zapravo ukupno traje 26 mjeseci, jer, kako su naglasili govornici na press konferenciji, projekt zadire puno šire i dubinski zahvaća i rješava nekoliko važnih problema društva u kojem živimo. Prije svega to je zapošljavanje teško zapošljive skupine kao što su to žene starije od 50 godina, njihova dodatna edukacija, stjecanje vještina i znanja za daljnje zapošljavanje, ali jednako tako i potrebna prevencija institucionalizacije korisnika, odnosno naših starijih i potrebitih sugrađana koji financijski ne mogu pokriti troškove skrbi u nekom domu, a niti više mogu o sebi brinuti samostalno.

Sudionike konferencije i nove gerontodomaćice pozdravili su predsjednik Odbora Gradskog društva Crvenog križa Samobor Edi Kirschenheuter, koji je vodio pressicu, zatim i ravnateljica GD Crvenog križa Samobor Anica Francetić Kufrin, nakon kojih su se nazočnima obratili i predstavnici partnera u ovom projektu našeg Crvenog križa: voditeljica Ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Samobor Jadranka Fernežir, ravnateljica samoborskog Centra za socijalnu skrb Nataša Koražija te zamjenice samoborskog i svetonedeljskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Marija Hršak.

I kao žene, ali i kao dužnosnice s brojnim odgovornostima koje su velikim dijelom vezane uz ovu problematiku, sve su redom pozdravile projekt te izrazile bezrezervnu podršku njegovom provođenju. Jer, ukoliko želimo kontinuirani pomak naprijed u svojoj zajednici, do njega je moguće doći tek sinergijom svih dionika, pri čemu, uz državne institucije, veliku ulogu imaju i lokalne samouprave – zajednički bi bio zaključak sudionika ove pressice.

Josipa Čepuran, koordinatorica na projektu Nisi sam, na kraju je kratkom video prezentacijom sve nazočne detaljnije upoznala s programima koji će se provoditi unutar ovog projekta.  (Grad Samobor)