Samobor – grad pozitivnih trendova: Pada im jedino broj nezaposlenih

Krešo Beljak gradonačelnik je Samobora od 2009. godine, a trenutno je na drugoj polovici svojeg trećeg mandata, pa je ujedno i prvi gradonačelnik Samobora koji je triput zaredom dobio povjerenje građana. Otkako je stupio na dužnost gradonačelnika, Grad Samobor je etablirao kao jedan od najperspektivnijih hrvatskih gradova – iz godine u godinu bilježe sve manju nezaposlenost, dok im raste broj stanovnika i zaposlenih. Mogu se pohvaliti i s kontinuiranim rastom obrta i trgovačkih društava, drugi su najbolji grad kada se govori o poticanju gospodarskog razvoja, najbrže izdaju građevinske dozvole te su jedini veliki grad bez prireza. Osim što je najdugovječniji gradonačelnik Samobora, Krešo Beljak svoju dužnost sada obavlja volonterski, što znači da njegov rad građane Samobora ne košta niti kune.

Prema našoj analizi migracijskih trendova, Samobor je jedini kontinetalni grad u top 10 gradova s migracijskim plusem, što je dodatno potvrdilo i tutulu Samobora kao trećeg najboljeg grada po kvaliteti života u zemlji. U zadnje četiri godine, naime, bilježe kontinuirano smanjenje nazaposlenosti. U 2015. godini su tako brojili 1899 nezaposlenih, u 2016. godini njih 1306, u 2017. 894 nezaposlenih, dok je u travnju zabilježeno 756 nezaposlenih osoba, što je najmanji broj u posljednjih 18 godina.

Među najvećim postignućima u prvoj polovici ovog mandata svakako je uređenje prostora bivše vojarne, u sklopu kojeg je Samobor dobio novi Centar za mlade, koji je inače i najveći u Hrvatskoj, novi vrtić, zgradu MUP-a te ostale zgrade brojnih ustanova i udruga, dok je najveće ulaganje zapravo bilo u Mali tehnopolis Samobor, regionalni poduzetnički inkubator.

- Njegovom izgradnjom Samobor će dobiti centar poduzetničkog razvoja koji će doprinijeti još većem poticanju zapošljavanja u privatnom sektoru. Rezultati mjera koje Grad po tom pitanju provodi su značajni pa Samobor bilježi kontinuiran pad broja nezaposlenih, no ujedno i povećanje broja stanovnika te novootvorenih obrta i trgovačkih društava – poručili su nam iz Grada.

Ovo je ujedno i najvrijedniji EU projekt koji se provodi u Samoboru te je vrijedan 21,6 milijuna kuna, od kojih je 19,4 milijuna sufinancirano iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Kada se govori o EU projektima, Grad Samobor zauzeo je visoko četvrto mjesto prema povlačenju sredstava iz EU fondova.

U protekle dvije godine su veliki naglasak stavili na poticanje poduzetništva. Tako su ove godine su povećali sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje u privatnom sektoru. Samo prošle godine su u tu svrhu osigurali 250 tisuća te rebalansom povećali sredstva za 15 tisuća kuna, dok su ove godine u startu izdvojili 265 tisuća te najavili kako će se iznos i povećavati, obzirom na interes. Potpore iznose od 4.000 do 6.000 kuna za svaku novozaposlenu osobu s navršenih 30 godina starosti te od 5.000 do 7.000 kuna za svaku novozaposlenu osobu do navršenih 30 godina starosti.

- Jedan je to od razloga zašto je Samobor drugi najbolji grad kad je riječ o poticanju gospodarskog razvoja, uz jaku poduzetničku klimu i otvorenu administraciju – poručili su nam iz Grada.

Samobor je u vrhu i kada se govori o izdvajanjima za poduzetnike – prema podacima Ministarstva financija o izvršenju gradskih proračuna u 2017., najviše su od svih gradova u Zagrebačkoj županiji izdvojili za svoje poduzetnike i obrtnike, i to 1,32 posto ili 64 kune postanovniku. Odnosno, prošle su godine izdvojili gotovo 800 tisuća kuna, dok su za ovu godinu planirana sredstva povećana za više od 200 tisuća kuna, na ukupno preko milijun kuna.

Osim toga, kako bi dodatno potaknuli poduzetništvo i privukli investitore, Samobor i dalje nastavlja predvoditi u izdavanju građevinskih dozvola koje se mogu dobiti u rekordnih 11 dana.

-Samobor je i dalje Grad u kojem ćete najbrže dobiti građevinsku dozvolu. Rezultat je to orijentiranosti Gradske uprave na što brže i konstruktivnije rješavanje zahtjeva, bez administrativnih zavrzlama. Građanima će to uvelike olakšati i skratiti vrijeme čekanja, a pohvale dobivamo i od investitora i projektanata koji će ovo vrijeme moći puno bolje iskoristiti. Tu su i olakšice koje Grad daje, a u susret se izlazi prvenstveno investitorima u gospodarstvo i proizvodnju – rekao je gradonačelnik Beljak.

Iz Grada su se osvrnuli i na stanje u obrazovnom sustavu, poručivši kako ni u najtežim vremenima nisu uveli mjere štednje u obrazovanju pa su besplatne udžbenike osigurali još 2016. godine, dok su prije dvije godine započeli i sa sufinanciranjem udžbenika za izborne predmete. Uz to, jedan su od gradova koji najviše izdvajaju za obrazovanje – za školstvo izdvajaju 25 milijuna kuna. 2,5 milijuna kuna su izdvojili za povećanje standarda srednjoškolacima i studenatima – prošle su godine svi učenici i studenti, prema kriteriju socijalnog statusa, dobili stipendije. Za osnovne škole su osigurali 23,3 milijuna kuna, a sve kako bi učenicima subvencionirali prijevoz, održavali škole, ulagali u informatičku opremu i opremu za učionice... Sufinanciraju i izvannastavne aktivnosti, produženi boravak, maturalna putovanja, školu plivanja te programe za vrijeme ljetnih i zimskih školskih praznika. 

Još jedan od značajnijih projekata u protekle dvije godine zasigurno je i uređenje kino dvorane u koju se uložilo više od 6 milijuna kuna, a koje je samo u prvih 10 dana nakon otvorenja zabilježio preko 4.000 posjetitelja.

- Još jedan obećani projekt na koji Samoborci čekaju je novi bazen, a i tu su već poduzete brojne mjere. Paralelno s preuređenjem bazena na Vugrinščaku, Grad je prijavio izgradnju novog bazena na natječaj za financiranje sredstvima Europske unije te se čeka konačna odluka – zaključili su iz Grada. (gradonačelnik.hr/J.L.)