Samobor kandidat za titulu Grada prijatelja djece

Samobor su posjetile članice Komisije za stjecanje statusa Grada prijatelja djece, u Akciji koju provodi Savez društava Naša djeca Hrvatske.
Grad Samobor u Akciju Gradovi i općine prijatelji djece uključio se 2013. godine, a ove je godine kandidat za stjecanje ovog počasnog statusa.
Samo stjecanje statusa uključuje brojne provjere stanja i uvjeta za djecu u području zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, sporta, kulture, participacije djece, aktivnog provođenja slobodnog vremena, preventivnih programa i aktivnog provođenja slobodnog vremena.
Postupak ocjenjivanja obuhvaća posjet Komisije, istraživanje mišljenja djece, kao i odraslih te uvid u Završno izvješće o aktivnostima i ulaganjima provedenim u okviru Akcije. Nakon sastanka u Gradskoj vijećnici na kojem je članice Komisije uvodno pozdravio gradonačelnik Krešo Beljak te njegova zamjenica, ujedno i predsjednica Odbora za provođenje ove Akcije u Samoboru, Sanja Horvat Iveković, uz prisustvo svih djelatnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti i njegova pročelnika Jure Horvata te ravnatelja ustanova u kulturi, tri su tima obišla teren. 
Snježana Krpes, tajnica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, zadužena za područja odgoja i obrazovanja, dječje participacije, kulture, sporta, dječjih igrališta, i djelovanje udruga iz tih područja, porazgovarala je s predstavnicima udruga: Amatersko lutkarsko kazalište Lutonjica Toporko, KUD Rakov Potok, DZ Smješak, Dramski studio Feniks Novi, Mali muzički atelje, Udruga Oživljena povijest Samobor, Gradska glazba Samobor, Ljetna tvornica znanosti, o njihovim aktivnostima za djecu.
Potom je obišla kućicu za knjige, igralište na Trgu Matice hrvatske, Pučko otvoreno učilište i Samoborski športski savez, gdje je obavljen razgovor i s predstavnicima Judo kluba Profectus i Gimnastičkog kluba Samobor, a na samom kraju i OŠ Bogumila Tonija gdje su domaćini bili predstavnici Vijeća učenika te Dječji vrtić Grigor Vitez u vojarni.
Pedijatrica prim. mr. dr. Giovana Armano, zadužena za zdravlje, zdravstvenu zaštitu djece u vrtićima i školama, udruge u zdravstvu i humanitarnom djelovanju te zdravstveno – preventivne programe porazgovarala je s predstavnicom Centra IDEM, obišla pedijatrijsku ordinaciju i dječji vrtić Izvor u Mlinskoj.
Maja Pleše – Sobol, provjerila je stanje u područjima socijalne skrbi, socijalnim programima Centra za socijalnu skrb, suradnje s MUP-om, integracije djece s teškoćama u razvoju, prevencije nasilnog ponašanja i ovisnosti i podrške roditeljima. 
U svom je izvidu razgovarala s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb, predstavnicima Volonterskog centra, Centra Lug, obišla župni ured, DVD Samobor, Turističku zajednicu, Novu školu i Policijsku postaju.
Članice Komisije same su odabrale svoje sugovornike i aktivnosti koje žele provjeriti, a nakon njihovog obilaska slijedi istraživanje javnog mnijenja.
Sredinom studenog znat ćemo je li naš grad zaslužio ovaj počasni status. (Grad Samobor)