Samobor: Nastavljaju se ulaganja u vrtiće i škole, najveće ulaganje u Mali tehnopolis

Grad Samobor i u 2019. će godini provoditi brojne projekte, s ciljem unapređenja kvalitete života građana, za koju je prošle godine na našoj ljestvici velikih gradova zauzeo 3. mjesto. Tako će Grad nastaviti ulagati u objekte dječjih vrtića, osnovnih škola i društvenih domova, ulagat će se u komunalnu infrastrukturu, nastavlja se s projektom rekonstrukcije gradske rasvjete, a u novu fazu ulazi i projekt Mali Tehnopolis Samobor.

Naime, najizdašniji je projekt Mali Tehnopolis Samobor, vrijedan čak 21,6 milijuna kuna, od kojih je Samoboru iz EU fondova dodijeljeno 19,4 milijuna kuna. Projekt je u provedbi od 2017. godine, a planirani dovršetak se očekuje u lipnju sljedeće godine. Ove će se godine u sklopu projekta rekonstruirati te dograditi dvije zgrade u bivšoj vojarni Taborec, nabavit će se i 3D strojevi i oprema, a sve s ciljem da se uspostavi regionalni poduzetnički centar te inkubator za nove poduzetnike.

Grad Samobor nastavlja s ulaganjima u komunalnu infrastrukturu za što je osigurano 8,5 milijuna kuna, a gradsku rasvjetu će zamijeniti ekološki prihvatljivijom LED rasvjetom, u što će se uložiti 6 milijuna kuna. Nova faza projekta uključuje i razvoj pametnog upravljanja rasvjetom i nova Smart city rješenja.

Uz to, ove je godine povećan i stambeni fond s ciljem zbrinjavanja osoba slabijeg imovinskog stanja, za što je osiguran iznos od 1,5 milijuna kuna.

Što se tiče obnovi vrtića i škola, ove će se godine uložiti u dva dječja vrtića: DV Izvor i Grigor Vitez. Tako će se 400 tisuća kuna izdvojiti za saniranje vanjskih terasa DV Izvor, uz dnevne boravke, a 90 tisuća kuna je osigurano za rekonstrukciju dva sanitarna čvora DV Grigor Vitez.

U ovoj je godini također planirana i izrada glavnog projekta te ishođenje građevinske dozvole za izgradnju vrtića u Pavučnjaku, a izdvojit će se 150 tisuća kuna.

Najveće ulaganje u objekte škola je u OŠ Samobor, za što je osiguran iznos od 1,1 milijun kuna: „Planirano je ishođenje građevinske dozvole te početak dogradnje prostora OŠ Samobor dizanjem jedne etaže iznad sadašnjeg dijela uredskih prostorija i zbornice škole, dok se završetak radova i opremanje novih prostora škola planira završiti u 2020.godini“, poručili su iz Grada.

Za izgradnju društvenog doma u Dubravi Samoborskoj planirano je 1,9 milijuna kuna, a dodatan izvor financiranja traži se iz sredstava EU fondova. Nastavljaju se ulaganja i u ostale objekte društvenih domova, odnosno dom u Podgrađu Podokićkom i dom u Vrhovčaku.

Također će se ulagati i u izgradnju i sanaciju sekundarne kanalizacijske mreže na području Grada, sufinancirat će se izgradnja objekata odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, a Grad će obnoviti i ŠRC Vugrinščak, za što je osiguran iznos od 550 tisuća kuna.

„Tijekom 2018. godine Grad Samobor je preuzeo u posjed vanjske bazene i dio objekta, koji su u nezadovoljavajućem stanju te kako bi se poboljšala kvaliteta korištenja bazena, nužno je izvršiti neke popravke na objektu i pripadajućem dvorištu, stoga su u Proračunu za 2019. g. osigurana sredstva za uređenje prvenstveno bazena te sanitarnih čvorova i dijelom objekta“, poručili su nam iz Grada.

Samobor je također prijavio i projekt izgradnje novog bazena na području nekadašnje vojarne te bi putem EU fondova mogli osigurati iznos od 47 milijuna kuna, dok bi preostalih 15% sredstava bilo osigurano iz Proračuna.  Bazen bi bio dužine 50 m i širine 25 m, a uz njega bi se nalazio još jedan manji, kao i popratni sadržaji, dok bi uz manji vanjski bazen bili i sadržaji s ugostiteljskog ponudom.

„Najvažnije nam je i u 2019. održati visoku razinu kvalitete života naših građana, ulaganjima u kulturu, sport, obrazovanje, za što smo izdvojili veće iznose nego lani. No, svakako ćemo dodatno podržati i naše gospodarstvenike, zajedno s kojima smo zauzeli drugo mjesto hrvatskih gradova, pa smo u ovoj godini povećali sredstva za poticanje novog zapošljavanja u privatnom sektoru te za subvencije umjetničkim i tradicionalnim obrtima. Vjerujemo kako će to omogućiti nastavak pozitivnog trenda pada nezaposlenosti i porasta broja novootvorenih obrta i trgovačkih društava u Samoboru", ističe gradonačelnik Krešo Beljak.  (gradonačelnik.hr/J.L.)