Samobor: Otvorena dva nova obrta za čuvanje djece

U Samoboru su otvorena dva nova obrta „dadilja“ te ih je sada ukupno šest.

„Rezultat je to zasigurno pozitivnih trendova, naime, Grad Samobor jedini je od kontinentalnih gradova u top 10 po broju novopridošlih stanovnika. Svakako je bitno istaknuti kako je Samobor jedini veliki grad bez prireza što potiče doseljavanje novih stanovnika i obitelji koje ovdje pronalaze sve što im je potrebno za miran, ali ispunjen život. Obrti „dadilja“ prepoznati su kao kvalitetan izbor i kod roditelja jer se radi s malim skupinama djece, što omogućava individualan pristup i punu posvećenost svakom djetetu, a obrti nude i mogućnost čuvanja djece u poslijepodnevnim satima “, poručili su iz Grada.

Kako bi osigurali dovoljno kapaciteta za povećani broj djece u predškolskim ustanovama, Grad izdvaja dodatna sredstva za proširenje kapaciteta. Tako je prošle godine nadograđen dječji vrtić u Bregani, a u planu je i izgradnja dječjeg vrtića u Pavučnjaku za koji će se u 2019. godini ishoditi potrebna dokumentacija.

Cijene gradskih vrtića nisu se mijenjale kroz posljednjih osam godina, a s 1.000 kuna po djetetu sufinancira se cijena privatnih vrtića kojih je ukupno šest. Isti je broj i obrta za čuvanje djece, „dadilja“, koje Grad sufinancira s 1.000 kuna mjesečno za cjelodnevni boravak i 500 za poludnevno čuvanje.

Slijedom toga i sredstva koja se izdvajaju u ovu svrhu rastu iz godine u godine, pa su se odnosu na 2017. godinu udvostručila. Za 2019. godinu predviđeno je 430.000,00 kuna, što će se povećavati sukladno potrebama. (Grad Samobor)