Samobor: Povećan broj obrta, nazaposlenih najmanje u posljednjih 17 godina

Prema posljednjim informacijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Samoboru je broj nezaposlenih u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjen za 457 osoba. Konkretno, trenutno je u Samoboru registrirano 935 nezaposlenih osoba, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježeno 1392 nezaposlenih. Iako pratimo višegodišnji pad nezaposlenosti na području Samobora, riječ je o najmanjem broju u posljednjih 17 godina.

Padu nezaposlenosti doprinijele su mjere poticanja u gospodarstvu, poput potpora (samo)zapošljavanju, potpora za kapitalna ulaganja u proizvodnji i slično, koje se iz godine u godinu realiziraju u sve većim iznosima, ali i potpore u poljoprivredi koje kontinuirano podupiru održavanje i potiču daljnji razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Trendu pada nezaposlenosti svakako su doprinijele i druge mjere gospodarske politike kao što je primjerice potpuno oslobođenje gospodarskih subjekata koji se bave proizvodnom djelatnošću od plaćanja komunalnog doprinosa, čime također poslovni subjekti zadržavaju znatan financijski iznos za vlastito poslovanje i daljnja ulaganja.

Zapošljavanje u privatnom sektoru potiče se kroz direktne subvencije, a sredstva potpora za zapošljavanje mogu koristiti gospodarski subjekti koji su zaposlili osobu s prebivalištem na području grada Samobora. Potpore iznose od 4.000,00 do 6.000,00 kuna za svaku novozaposlenu osobu s navršenih 30 godina starosti te od 5.000,00 do 7.000,00 kuna za svaku novozaposlenu osobu do navršenih 30 godina starosti.

Povećava se i broj obrta, krajem lipnja registrirana su 772 aktivna obrta, što je za 15 više u odnosu na isto razdoblje lani.

Jednako tako, kroz 2017. godinu možemo pratiti veći broj otvorenih obrta od zatvorenih, što duže vrijeme nije bio slučaj. 

Vjetar u leđa samoborskom gospodarstvu bit će i realizacija projekta Mali tehnopolis Samobor koji će omogućiti razvoj novih poduzetničkih ideja i otvaranje novih radnih mjesta, za njegovu realizaciju Gradu Samoboru odobreno je gotovo 19 i pol milijuna kuna iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, poručuju iz Grada. (Grad Samobor)