Samobor u samom vrhu u izdvajanju za vrtiće: Prošle godine izdvojili 300 kuna po stanovniku

Samobor, kao grad prijatelj djece, kontinuirano ulaže u obrazovanje i poboljšanje uvjeta svojim najmlađima, pa stoga ni ne čudi kako su se u našoj analizi izdvajanja za vrtiće, na temelju podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna za 2018. godinu, izdvojili kao jedan od gradova s najboljim rezultatima. Naime, kada se gleda izdvajanje za predškolsko obrazovanje u odnosu na broj stanovnika, Grad Samobor pri samom je vrhu – zauzeli su treće mjesto s 300 kuna po stanovniku.

-Ulaganje u predškolski odgoj jedan je od prioriteta Grada Samobora što je vidljivo iz značajnih proračunskih sredstava koja se izdvajaju za navedenu djelatnost. Cilj je Grada Samobora omogućiti svakom djetetu da pohađa kvalitetan program ranog i predškolskog odgoja – rekao nam je gradonačelnik Krešo Beljak.

Mreža dječjih vrtića u Samoboru sastoji se od dva gradska vrtića, i to DV Izvor i DV Grigor Vitez te još 6 vrtića kojima su osnivači pravne, fizičke osobe i vjerska zajednica. Tako na samoborskom području vrtići djeluju na ukupno 16 lokacija, a djeca pohađaju i 6 obrta za čuvanje djece, budući da su kapaciteti gradskih, ali i većine privatnih vrtića popunjeni.

Zbog toga Samobor roditeljima sufinancira program predškolskog odgoja za djecu koja pohađaju privatne vrtiće te čuvanje kod 'dadilja', i to s 1.000 kuna mjesečno. Inače, cijena gradskih vrtića iznosi 580 kuna mjesečno, a za drugo dijete se umanjuje za 20%, dok je za treće i svako sljedeće dijete pohađanje vrtića besplatno. Vrtiće manje plaćaju i samohrani roditelji, korisnici doplatka za djecu, hrvatski ratni vojni invalidi s postotkom oštećenosti organizma od 90% i druge socijalne kategorije roditelja, dok su djeci s posebnim potrebama osigurali asistente u nastavi, a onima koji su upućeni u specijalizirane ustanove u potpunosti podmiruju troškove programa.

Kako bi povećali kapacitete u vrtićima, prošle su godine dogradili objekt u Bregani za 4 skupine te izdvojili 5 milijuna kuna, a trenutno rade i na projektnoj dokumentaciji za izgradnju vrtića u Pavučnjaku, sve da bi se mreža vrtića proširila i na rubne dijelove grada.

Uz to, s ciljem da unaprijede predškolsko obrazovanje potiču i pluralizam programa – roditelji mogu odabrati između Montessori programa, Waldorfskog programa, cjelodnevnog programa na engleskom jeziku, poludnevnog programa na njemačkom jeziku, programa katoličkog odgoja... (gradonačelnik.hr/J.L.)