Samobor uvjerljivi rekorder po brzini izdavanja građevinskih dozvola – čeka se samo 11 dana!

Rok u kojem Grad Samobor izdaje građevinsku dozvolu čak je 20 dana kraći od državnog prosjeka i pet od prosjeka izdavanja dozvola od državnog značaja, na koje se čeka 16 dana

 

Nakon što je Grad Samobor prije nekoliko dana objavio kako im za izdavanje građevinske dozvole treba samo 11 dana, što je najkraći rok u Hrvatskoj, istražili smo kako stoje i koliko se u ostalim gradovima čeka na ovaj dokument. Ministarstvo graditeljstva dostavilo nam je podatke s kraja prošle godine koji se odnose na sve gradove koji izdaju građevinske dozvole i koji su u sustavu e-dozvola – njih 30 (Grad Zagreb i Rijeka nisu u ovom sustavu) te županije koje su nadležne za izdavanje dozvola u ostalima. Podaci potvrđuju ne samo da je Grad Samobor rekorder po brzini izdavanja dozvola, već i da je jedini Grad kojemu za izdavanje građevinskih dozvola treba samo 11 dana, čak 20 manje od državnog prosjeka i pet manje od prosjeka izdavanja dozvola od državnog značaja, na koje se čeka 16 dana.

Od 32 grada koji izdaju dozvole, tek u devet njih se čeka manje od 20 dana, u deset je prosjek izdavanja dozvole između 20 i 30 dana, a u ostalim se čeka od 30 pa i do 52 dana. Što se tiče županija, koje su nadležne za izdavanje dozvola za ostalih 96 gradova, samo šest ih taj posao odradi za manje od 20 dana, a najduži rok čekanja na dozvolu je 50 dana.

Nakon Samobora, najbrži gradovi u izdavanju dozvola su, prema podacima Ministarstva, Zagreb i Varaždin, kojima za izdavanje dozvole treba 13 dana, potom je tu Virovitica – 14, pa Koprivnica, Čakovec i Bjelovar – 15, Krapina – 17, te Dubrovnik – 20 i Vukovar – 24 dana.

Redni broj City Županija IZDAVANJE GRAĐEVINSKE DOZVOLE (prosjek u danima)
1 Samobor Zagrebačka županija 11
2 Varaždin Varaždinska županija 13
3 Grad Zagreb Grad Zagreb 13
4 Virovitica Virovitičko - podravska županija 14
5 Koprivnica Koprivničko - križevačka županija 15
6 Bjelovar Bjelovarsko - bilogorska županija 15
7 Čakovec Međimurska županija 15
8 Krapina Krapinsko - zagorska županija 17
9 Dubrovnik Dubrovačko - neretvanska županija 20
10 Vukovar Vukovarsko - srijemska županija 24

Što se tiče županija, najbrža je Međimurska, kojoj treba 15 dana, potom Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska i Osječko-baranjska kojima treba 16 dana te Varaždinska u kojoj se na dozvolu čeka 17 dana.

Redni broj Županija IZDAVANJE GRAĐEVINSKE DOZVOLE (prosjek u danima)
1 Grad Zagreb 13
2 Međimurska županija 15
3 Koprivničko - križevačka županija 16
4 Bjelovarsko - bilogorska županija 16
5 Osiječko - baranjska županija 16

Što se samog Samobora tiče, u 2017. su izdali 133 građevinske dozvole. Čitav proces maksimalno su, kažu u gradskoj upravi, ubrzale i pripremljene izjave koje su uveli, a u kojima investitor ili projektant mogu zatražiti od stranaka u postupku mišljenje o namjeravanoj gradnji bez poziva Upravnog odjela.

'Brži postupak izdavanja dozvole zasigurno privlači nove investitore, no nisu zanemarive ni olakšice koje Grad daje. Tako će investitori koji grade proizvodne građevine biti u potpunosti oslobođeni plaćanja komunalne naknade komunalnog doprinosa, kako bi se dodatno potaknula nova ulaganja. Svim je građanima omogućena obročna otplata, a oni koji će iznos platiti jednokratno dobit će popust u iznosu od 10 %. Posebno se potiče izgradnja niskoenergetskih kuća za koju se komunalni doprinos umanjuje za 25 % te pasivnih kuća kod kojih se komunalni doprinos umanjuje za čak 50%', ističu iz Grada Samobora.

(gradonačelnik.hr)

Samobor, Krešo Beljak, građevinske dozvole