Na inicijativu gradonačelnika Barišića

Sastanak sa direktorom HEP Toplinarstva zbog preskupog grijanja u Velikoj Gorici

Pozivu, kojeg je HEP Toplinarstvu zbog visokih cijena grijanja u Velikoj Gorici uputio gradonačelnik Dražen Barišić, u srijedu su se odazvali direktor Ivica Martinek sa suradnicima. Na sastanku u gradskoj upravi nazočili su i predstavnici Udruge stanara, direktor Gradskog stambenog gospodarstva i djelatnici gradske uprave.

Otvorene su brojne teme s naglaskom na mogućnost smanjenja cijene grijanja za krajnje korisnike, koja je u Velikoj Gorici izuzetno visoka.
Prema riječima direktora Martineka, cijenu određuje HERA i nije ju moguće bez odobrenja mijenjati neovisno o činjenicama koje su iznesene o pojeftinjenju energenata. Također, očekivana pojeftinjenja s ugradnjom razdjelnika, kako su istaknuli predstavnici Udruge stanara, u pojedinim su se zgradama dogodila, ali kod određenog broja korisnika cijena je postala i veća.

- Naš je cilj omogućiti našim građanima povoljnije grijanje i zato tražimo od vas mogućnosti koje će tome doprinijeti. U tome trebamo biti partneri i moramo biti realni. Treba reći mogućnosti i realno ih postaviti bez lažnih obećanja – istaknuo je gradonačelnik Barišić u uvodnom dijelu sastanka.
Direktor HEP Toplinarstva je istaknuo kako razdjelnici sami po sebi ne mogu doprinijeti velikoj uštedi, ali uštedi će sigurno doprinijeti energetska obnova zgrada. U tom smislu ističe kako bi stambene zgrade i njezini suvlasnici trebali ići u smjeru obnove fasada, jer će na taj način trebati manje angažirane snage i time će se doprinijeti smanjenju računa.

- HEP Toplinarstvo ima i dugoročna rješenja, koja ne mogu biti gotova danas, ali se na njima radi. Izradili smo idejno rješenje i idemo prema izradi projekta za uvođenje centralnog sustava grijanja u Velikoj Gorici. On je moguć kao samostalni centralni sustav ili je moguće i spajanje velikogoričkog sa zagrebačkim sustavom. To će sigurno promijeniti sliku i stanje grijanja u ovome gradu – istaknuo je Martinek.

Nakon otvorenih tema i prijedloga, konkretne zamisli, rješenja i rokove izvršenja HEP Toplinarstvo dostavit će u Grad u pisanom obliku. (Grad Velika Gorica)