Šibenik: Djecu i mlade uče poduzetništvu kako bi si sami stvorili radna mjesta

Predstavnici Grada Šibenika sudjelovali su prošli tjedan, kao jedini predstavnici Hrvatske, na 'Startup nations summitu' u Irskoj, gdje su predstavili svoj dosadašnji rad s mladima na usvajanju novih tehnologija i principa poduzetništva

Prošli tjedan predstavnici grada Šibenika, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Matija Bumbak i viši savjetnik za razvoj zajednice Antonio Barišić, sudjelovali su na „Startup nations summit“ u Irskoj povodom godišnjeg okupljanja stručnjaka iz domene startupa i poduzetništva. Sam kongres održava se od 2012. godine, a ovo je prvi put da se održao u Europi. Na samoj konferenciji sudjelovalo je oko 150 sudionika iz 70 zemalja. Tako je Šibenik na poziv Ministarstva gospodarstva dobio priliku predstaviti se kao jedini grad iz Hrvatske.

Kako gradovi, a naročito vlade, mogu doprinijeti razvoju poduzetništva bila je glavna tema cijelog skupa u Irskoj. Najviše se raspravljalo o problemima s kojima se suočavaju poduzetnici diljem cijeloga svijeta te koje politike, promjene i propise javni sektor mora usvojiti kako bi se poduzetnici lakše nosili s izazovima današnje digitalne ekonomije s konstantnim i brzim promjenama.

Na skupu smo, kao jedan od samo dva prisutna grada, predstavili naš dosadašnji rad s mladima na usvajanju novih tehnologija i principa poduzetništva. Također smo prezentirali naše planove za izgradnju još većeg sustava na lokalnoj razini koji će omogućiti svima, a posebno mladima, da otkriju koje su njihove kvalitete koje će im omogućiti da uspiju u budućoj digitalnoj ekonomiji“, kazao je Matija Bumbak. Objašnjava kako Grad Šibenik nudi mogućnosti svima koji žele otkriti što se u svijetu trenutno radi po pitanju tehnološkog razvoja i pokretanja vlastitog poslovanja, kako bi što više ljudi usmjerili ka stvaranju vlastitog radnog mjesta kroz pokretanje vlastitog posla.

Sve to, naglasio je pročelnik, Grad Šibenik postiže kroz stvaranje poticajnog okruženja koje uključuje infrastrukturu, odnosno poduzetničke zone, inkubatore i zajedničke radne prostore te cijeli niz edukacija, projekata međunarodne suradnje, motivirajućih radionica i promocija.

Na konferenciji u Irskoj sudjelovalo je oko 150 sudionika iz 70 zemalja

Samo u 2016. godini, Upravni odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, organizirao je cijeli niz radionica kroz koje su djeca i mladi od 11 do 17 godina uspješno svladali programe poduzetništva i programiranja. Također je osnovana udruga Start-up Šibenik te je započeta suradnja s CRANE poslovnim anđelima. Održan je čitav niz radionica za start- upove i poduzetnike: Kako pokrenuti poslovanje, Izvor financiranja i poticanja start-up poduzeća, Dizajn i implementacija EU projekata, Upravljanje intelektualnim vlasništvom, Praktično korištenje napredne 3D tehnologije, itd. Uspješno su pokrenete i radionice namijenjene građanima starije životne dobi koje imaju za cilj aktivirati građane u poduzetničkom i poslovnom smislu.

U rujnu 2016. godine Šibenik je bio domaćin najpopularnijeg druženja malih poduzetnika – Business Café koji dovodi uspješne lokalne poduzetnike koji publici prezentiraju svoj poslovni put.

Također, u listopadu 2014. godine uspostavljen je informacijski centar Europe Direct Šibenik koji služi kao mjesto za pružanje informacija te komuniciranje građana Šibenika i Šibensko - kninske županije s institucijama EU kako bi se potaklo njihovo aktivno sudjelovanje u relevantnim europskim pitanjima. Centar svakodnevno pruža sve bitne informacije o Europskoj uniji općenito, kao i o njezinim politikama i programima, te pravima i mogućnostima za građane, uključujući i mogućnosti financiranja na regionalnoj i lokalnoj razini.

U 2015. godini otvoren je prostor Urbanog inkubatora koji u samom središtu Šibenika predstavlja mjesto susreta, poslovnih prilika i rađanja novih ideja za sve šibenske poduzetnike, kreativce i one koji to žele postati. Osim poduzetnicima iz područja kreativnih industrija, Urbani inkubator dostupan je i svim ostalim pojedincima koji imaju potrebu i želju za korištenjem opreme i usluga koje im Inkubator nudi. (E.Z.)