Šibenik: Dovršena 1,3 milijuna kuna vrijedna energetska obnova 'Kućice'

Nakon otvaranja potpuno novog vrtića na Jamnjaku, napuštanja vrtića u Varošu koji nije imao dozvolu za rad, prijavili smo za energetsku obnovu i veliki vrtić na Vidicima. Sada u Šibeniku više nema liste čekanja za upis djeteta u vrtić pa rekao bih da smo išli i u nadstandard, kazao je gradonačelnik Željko Burić

Dječji vrtić ‘Kućicu’ na Baldekinu, na kojem je završena energetska obnova vrijedna 1,3 milijuna kuna, obišao je danas Željko Burić, gradonačelnik Šibenika sa suradnicima. Projekt izrade nove fasade i zamjene stolarije na objektu koji, zajedno s osobljem, koriste 184 mališana sufinancirala je Europska unija iz Fonda za regionalni razvoj s 365 tisuća kuna te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu sa 486 tisuću kuna, donosi Šibenski portal.

– Ovo je još jedan od objekata u kojima smo podigli standard boravka predškolaca. Nakon otvaranja potpuno novog vrtića na Jamnjaku, napuštanja vrtića u Varošu koji nije imao dozvolu za rad, prijavili smo za energetsku obnovu i veliki vrtić na Vidicima. Sada u Šibeniku više nema liste čekanja za upis djeteta u vrtić pa rekao bih da smo išli i u nadstandard. Odustalo se od isključivog koncepta da prednost upisa imaju samo ona djeca čija su oba roditelja zaposlena, kazao je Burić.

Grad će nastaviti širiti mrežu predškolskih ustanova gradnjom novog vrtića u Crnici, kako tamošnji postojeći vrtić više ne bi bio u neprimjerenom objektu ‘limenke’. Taj objekt je već desetljećima na privatnom zemljištu i Grad je tek sudskim sporom riješio problem tog zemljišta.

– Podizanje standarda kroz energetsku obnovu je filozofija gradske uprave s kojom se na isti način krenulo u obnovu sportskih objekata čiji su primarni korisnici djeca. To je koncept kojim se ne ide u gradnju velebnih, novih objekata koji onda akumuliraju velike, bespotrebne troškove. To ćemo isto raditi i sa školskim zgradama. Upravo očekujemo otvaranje natječaja za koji smo se pripremali rješavanjem brojnih zapreka u obliku nereguliranih imovinsko-pravnih odnosa, kazao je gradonačelnik Burić.

Maja Gulin, ravnateljica DV ‘Šibenska maslina’ iznimno je zadovoljna obavljenim poslom na vrtiću ‘Kućica’ i suradnjom svih koji su tijekom radova morali iznaći kompromise.

– Iza nas je jako dinamično razdoblje u kojem je jedna velika grupa ljudi radila u velikom suglasju. Imamo razloga za ponos i sreću, ‘Kućica’ je potpuno zasjala. Zahvalna sam svima od gradske uprave, preko uzvođača do roditelja, djece i osoblja jer je trebalo izdržati sve ove mjesece i raditi u drugačijim uvjetima. Iskreno se nadam da ćemo i sa vrtićem Vidici proći na natječaju i dobiti puno veća sredstva jer je to puno veći vrtić u dosta lošem stanju.

Uz značajne uštede koje će se od sada ostvarivati na grijanju vrtića jer za sunčanih dana više nije ni potebno uključivati radijatore, popravljene su neke kritične točke, zamijenjeni su stari derutni prozori i uopće vrtić igleda puno ljepše.

Na kraju obilaska, djeca su zahvalila Gradu Šibeniku darovavši gradonačelniku dva svoja velika kolaža. (izvor: ŠIbenski portal)