Šibenik: Informacijski sustav stare gradske jezgre vrijedan milijun kuna

Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“ , Informatička kompanija Microsoft Hrvatska i Spain jučer su u Zagrebu potpisali sporazum o suradnji na projektu informacijskog sustava kulturno povijesne cjeline Šibenika „Geonculeus Si“.

Cilj projekta je da se svakoj građevini stare gradske jezgre Šibenika pridruži odgovarajuća informacijska kartica s osnovnim informacijama i konzervatorskim smjernicama u svrhu oživljenja povijesne jezgre grada i očuvanja kulturne baštine.

Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“ odlučilo se za implementaciju rješenja temeljenog na Microsoftovom sustavu računalstva u oblaku Azure, koje će potrebama projekta prilagoditi i u potpunosti provesti tvrtka Span. 

Projekt se financira donacijama privatnih tvrtki uz potporu državnih institucija, a ukupna vrijednost projekta je oko milijun kuna.

"Potreba za projektom Geonucleus.Si nastala je iz dugogodišnje gradske problematike: prespore i neadekvatne obnove, te posljedično umanjenje spomeničkih svojstava građevina", kaže Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac za Šibenskiportal.rtl.hr.
Grbić je dalje istkanuo kako inicijativa za ovim informacijskim sustavom dolazi od lokalne zajednice koja za cilj ima očuvati šibensku kulturnu baštinu. 

Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska za portal je naglasila kako je Šibenik prvi i trenutno jedini grad u Hrvatskoj i regiji u kojem se provodi ovakav tip projekta.

"Vjerujem kako će njegovu vrijednost prepoznati i drugi gradovi i krenuti u slične vlastite projekte. Na ovaj način, kao kompanija, želimo potaknuti Društvo Juraj Dalmatinac, ali i sve ostale neprofitne organizacije koje djeluju u Hrvatskoj, da koriste najbolju tehnologiju, a istovremeno smanje operativne troškove projekata", poručila je Skoko.

Kako prenosi Šibenskiportal.rtl.hr, projektom je trenutno obrađeno 330 objekata, a cjelokupan sustav će u konačnici javnosti biti dostupan kao internetski portal na kojem će se nalaziti informacije koje će pomoći boljem održavanju objekata i ulaganju u staru gradsku jezgru Grada Šibenika. (Grad Šibenik/sibenskiportal.rtl.hr)