Šibenik: Kreće projekt Aglomeracije vrijedan 288 milijuna kuna

Jučer je  u Gradskoj vijećnici potpisan  Sporazum za dogradnju i rekonstrukciju sustava javne odvodnje i javne vodoopskrbe na području Aglomeracije Šibenik. Riječ je o ugovoru vrijednom 288 milijuna kuna, zahvaljujući kojem će se smanjiti dosadašnje plavljenje sustava odvodnje za vrijeme jakih oborina u Šibeniku, izgraditi više od 50 kilometara mreže odvodnje te rekonstruirati 35 kilometara mreže vodoopskrbe u šest naselja, što će dodatno unaprijediti komunalnu infrastrukturu šibenske aglomeracije.

Potpisivanju ugovora nazočio je gradonačelnik Željko Burić, koji je svim partnerima čestitao na uspješnom vođenju projekta koji će dodatno unaprijediti kvalitetu života svih građana grada Šibenika i okolnih naselja.

„Slobodno mogu reći kako je ovo najveći projekt u povijesti vodovoda, koji će u iduće tri godine 98 posto korisnika u gradu Šibeniku spojiti na sustav odvodnje i pročišćavanja. Ovaj je projekt vrlo značajan za Šibenik, grad koji ima velike turističke ambicije, jer znači i čisto more i daljnji razvoj turističke ponude koja će biti u korist svih naših sugrađana i turista“.

Sporazum su potpisali direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik, Frane Malenica, i tvrtke Sarađen d.o.o., Vodotehnika d.d., Vodoinstalacija d.o.o. i Vodoprivreda Split d.d.. Direktor Vodovoda i odvodnje Šibenik, Frane Malenica, istaknuo je kako je riječ o jednom od najznačajnijih projekata u razvoju javne vodoopskrbe i odvodnje grada Šibenika.

Ukupna vrijednost projekta Aglomeracije Šibenik iznosi 397 milijuna kuna, od čega je 272 milijuna bespovratnog europskog novca, a 125 milijuna kuna je tzv. nacionalna komponenta koju čine Hrvatske vode, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Grad Šibenik te Vodovod i odvodnja d.o.o.. Projekt obuhvaća izgradnju i dogradnju kanalizacijske i vodovodne mreže grada Šibenika kao i izgradnju kompletne kanalizacijske mreže i rekonstrukciju vodovodne mreže u naseljima Jadrtovac, Podsolarsko, Zablaće, Brodarica i Krapanj. Uz radove na odvodnji i vodoopskrbi, planirana je i dogradnja drugog stupnja pročišćavanja te rekonstrukcija centralnog tlačnog cjevovoda c.s. Mandalina. (Grad Šibenik)