Šibenik: Još jedna nagrada Šibenskim tvrđavama

U Veneciji se jučer i danas održava drugi Godišnji kongres i Generalni sastanak Europske federacije povijesnih gradova – EFFORTS, na kojem sudjeluju članovi federacije, predstavnici četrdesetak europskih gradova i ustanova. Osim rasprave o radu Federacije, razmjene iskustava i dodatnog umrežavanja članova, na Kongresu je usvojena zajednička Deklaracija koja sadrži šest prijedloga za budućnost europske utvrđene baštine.

Jedna od najvažnijih akcija pokrenutih od strane Federacije je obilježavanje Europskog dana tvrđava, održano kroz rujan ove godine na 70 lokacija u 11 europskih država, od slavnih Vaubanovih utvrda Francuske sve do dalekog Kaunasa u Litvi. Kao svojevrsni zaključak Europskog dana tvrđava, jučer je dodijeljena nagrada za najbolji program obilježavanja, kojeg je osvojila JUK Tvrđava kulture Šibenik. U ime ustanove nagradu je preuzela Đurđa Vrljević Šarić, stručna suradnica za međunarodnu suradnju i projekte.

Europski dan tvrđava obilježen je na šibenskim tvrđavama od 20. do 22. rujna. Održavao se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, a tvrđave je u tri dana obišlo preko 2.000 posjetitelja. Tijekom programa predstavljena je publikacija„Šibenik – Grad tvrđava“, u izdanju Tvrđave kulture, otvorena je izložba „Arhitekti obrane: Profili autora šibenskih utvrđenja 16. i 17. stoljeća“, a na Tvrđavi Barone održane su edukativne radionice za djecu.

Centralni dio programa bila je međunarodna konferencija Razvoj publike i upravljanje u kulturi: Novi koncepti za nove modele, koja je na Tvrđavi sv. Mihovila okupila preko 70 kulturnih djelatnika iz svih krajeva Hrvatske.

 „Izuzetno mi je drago što smo osvojili ovu nagradu jer se radi o međunarodnom priznanju struke koja također na različite načine upravlja brojnim srodnim lokalitetima širom Europe. Potvrdilo se ono što je na nacionalnoj razini već poznato – da Tvrđava kulture itekako zna osmisliti i provesti odličan program. Veselimo se budućim aktivnostima u okviru EFFORTS organizacije“, rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture. (Grad Šibenik)