Šibenik: Počelo šestodnevno D-Marin ORC Svjetsko prvenstvo

fo: facebook/sibenik.hr

Grad Šibenik, D-Marin i Jedriličarski klub Val u petak najavili su početak najvećeg sportskog događanja u Šibeniku – D-Marin ORC Svjetsko prvenstvo. Tijekom šestodnevne međunarodne regate u lipnju, marina D-Marin Mandalina, Jedriličarski klub Val i Grad Šibenik bit će domaćini ovog događanja na kojem se očekuje sudjelovanje 113 jedrilica te više od 1.000 jedriličara iz cijeloga svijeta. 

„Ovo svjetsko prvenstvo predstavlja događaj od posebnog značaja za Šibenik jer povezuje jedrenje, naše prekrasno more te bogatu šibensku baštinu. Osim što nas pozicionira kao važno odredište na svjetskoj nautičkoj karti, predstojeći jedriličarski spektakl izvrsna je promocija Šibenika kao turističke destinacije“, ističe Željko Burić, gradonačelnik Grada Šibenika.

„Tijekom protekle četiri godine u Hrvatskoj smo organizirali brojne međunarodne regate, vodeći se strateškim usmjerenjem da promoviramo jedriličarski sport u destinacijama u kojima poslujemo. Iznimno smo ponosni što smo generalni sponzor ovog velikog sportskog događanja i veseli nas što će Šibenik u narednih tjedan dana punim jedrima živjeti ovaj sport“, izjavio je Burak Baykan, CEO D-Marin Grupe.

"Uvjereni smo da će D-Marin ORC Svjetsko prvenstvo biti spektakularno natjecanje organizirano na najvišoj mogućoj razini. Organizaciju, koja je trajala točno godinu dana, na svojim leđima iznijeli su članovi JK Val Šibenik, svi redom volonteri, kojima treba odati priznanje na obavljenom ogromnom poslu. To su vrijedni ljudi koji neizmjerno vole ovaj grad, svoj klub i jedrenje. Bio je to za nas velik i zahtjevan projekt čija važnost za lokalnu sredinu nadmašuje samo sportski aspekt", izjavio je Marin Paić, predsjednik JK Val Šibenik.

„Hrvatsko jedrenje treba biti zahvalno Dogus grupi, ne samo na trudu koji ulažu u razvoj jedrenja i dovođenja vrhunskih svjetskih regata u Hrvatsku, već i kroz sponzorstvo našeg najuspješnijeg olimpijskog tima. Važni su doprinos i logistika Grada Šibenika i nadasve Jedriličarskog kluba Val bez kojih realizacija ovako velikog sportskog događanja ne bi bila moguća“, zaključio je Zlatko Taritaš, predsjednik Hrvatskog jedriličarskog saveza.

Regata je započela u petak premjeravanjem jedrilica, dok se službeno otvaranje regate održalo jučer, na šibenskom trgu između katedrale Sv. Jakova i Gradske vijećnice. Svi zainteresirani imaju priliku pogledati jedrilice izbliza jer su, osim u marini D-Marin Mandalina, vezane i na šibenskoj rivi. Sportski dio natjecanja trajat će šest dana, te uključuje osam jedrenja i dva navigacijska jedrenja, a klasično će se jedriti i oko oznaka, dok će se ceremonija proglašenja pobjednika održati u marini D-Marin Mandalina, jer je D-Marin generalni sponzor cjelokupnog natjecanja. (Grad Šibenik)