Šibenik: U 2017. kreće novi, sto tisuća eura vrijedan, projekt SHARE

Grad Šibenik partner je na novom projektu SHARE (Sustainable approach to cultural heritage for the urban areas requalification in Europe) koji se financira u sklopu programa Europske unije „Interreg Europe“. Projekt SHARE za cilj ima razvijanje međunarodne suradnje  među organizacijama iz sedam različitih zemalja članica Europske unije na području zaštite, očuvanja i unapređenja kulturne baštine te poticanja njenog korištenja prema načelima održivosti.

 

SHARE nastoji riješiti izazove izborom najbolje prakse u upravljanju kulturnom baštinom u urbanim sredinama. Tijekom čitavog perioda provedbe projekta očekuje se aktivan doprinos od strane lokalnog stanovništva, tvrtki i drugih tijela iz ICT sektora, kao i stručnjaka raznih profila aktivnih u područjima kao što su urbanističko planiranje i održivi urbani razvoj.

 

„Interreg Europe“ jedan je od instrumenata provedbe kohezijske politike Europske unije, kojom se želi potaknuti ujednačen razvoj u svim njenim regijama.  Cilj programa je razvoj prema  pametnom, održivom i uključivom gospodarstvu, koje ostvaruje visoku razinu zaposlenosti, produktivnosti i socijalne kohezije. Za postizanje cilja  „Interreg Europe“ nudi lokalnim i regionalnim upravama mogućnost dijeljenja iskustava i ideja u javnim politikama i strategijama usmjerenima na dobrobit  stanovnika i zajednica.

 

Nositelj projekta SHARE je talijanska Regionalna agencija za ekonomski razvoj Sviluppumbria  iz Perugie,  a partneri su Regionalno upravno tijelo za kulturu iz Extremadure (Španjolska), Razvojna agencija iz Neamţa (Rumunjska), Sveučilište Greenwich iz Londona (Velika Britanija), Regionalna vlade regije iz Östergötlanda (Švedska) te Regionalna razvojna agencija iz Pecsa (Mađarska). Upravni odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika je inicijator projekta s ulogom prijavitelja i partnera.


Vrijednost projekta, koji će se provesti u Šibeniku, je 104.411,45 eura, od čega je 85 posto sredstava sufinancirano sredstvima EU. Ukupna vrijednost projekta je 1.564.320,00 eura. Službeni početak projekta je  1. siječnja 2017. godine, a planirano trajanje četiri godine. (Grad Šibenik)