Šibensko Gradsko vijeće usvojilo razvojni projekt ključan za budućnost TEF-a

Šibensko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici donijelo Odluku o usvajanju razvojnog projekta „Batižele“.

Odluka obuhvaća  podjelu  društva TEF d.d., Tvornica elektroda i ferolegura Šibenik te povećanje temeljnog kapitala pretvaranjem državnih i gradskih potraživanja u udjele u društvu nastalom u postupku podjele s osnivanjem TEF-a d.d.

Sastavni dio Odluke  je i prijedlog razvojnog projekta 'Batižele', od 08. lipnja 2018.g., koje Gradsko vijeće upućuje Vladi Republike Hrvatske na usvajanje.

 

 „Prelomili smo višegodišnju politiku bježanja od problema, uhvatili se u koštac s TEF-om i nakon pet godina mukotrpnog rada imamo prave rezultate. Odlukom o usvajanju projekta „Batižele“ dat ćemo novi vjetar u jedra daljnjem rastu i razvoju Šibenika“, izjavio je gradonačelnik Burić i pojasnio odredbe odluke: „ U projekt 'Batižele' ulazi  217 tisuća m2 prostora koji je oslobođen dugova i problema. Sva potraživanja države i Grada bit će pretvorena   u udjele u novom društvu. Država će u vlasništvu istog sudjelovati sa jednom trećinom, a  Grad sa dvije trećine.“

 

Pitanje zemljišta TEF-a bilo je dugogodišnji problem svih gradskih vlasti u Šibeniku jer se radi o prostoru veličine 28 hektara koji se nalazi u središtu Šibenika, udaljen samo 500 metara zračne linije od gradske jezgre i katedrale sv. Jakova. Prema GUP-u Grada Šibenika na prostoru bivše tvornice predviđena je prenamjena u mješovitu namjenu gdje bi investitori na zemljištu vrijednom 350 milijuna kuna izgradili novo naselje, stambeno-poslovni, smještajni, kulturni i obrazovni kapacitet, a predviđeni su i novi ugostiteljsko-turistički kapaciteti s dvije tisuće kreveta.Prometna povezanost i infrastrukturna opremljenost ovog prostora omogućuje razvoj i izgradnju visokokvalitetnih hotelskih, sportskih i nautičkih sadržaja zbog kojih se očekuje da TEF ponovno bude nositelj poduzetničkog i turističkog potencijala Grada Šibenika. (Grad Šibenik)