Simpozij o zelenoj gradnji u Požegi

U organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju u Požegi se danas održava Simpozij o zelenoj gradnji na temu „Zašto graditi zeleno?“. Simpozij promovira principe održive gradnje i zelene gradnje te energetske učinkovitosti, a nakon Rijeke, Čakovca i Zadra na red za njihovu prezentaciju došla je i Požega. Uz brojne gostujuće stručnjake na simpoziju uvodni govor održao je gradonačelnik Vedran Neferović.

- Izražavam svoje zadovoljstvo što se ovaj skup održava upravo u našem gradu jer moramo još puno raditi na edukaciji i stvaranju senzibiliteta prema ovoj problematici. Kada se govori o zelenoj gradnji i uštedama kako u smislu privatnih objekata, tako i javnih objekata u vlasništvu Grada Požege, imamo vrlo racionalan i ozbiljan pristup. U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost realizirali smo nekolicinu projekata u proteklom periodu i takav oblik suradnje planiramo nastaviti i u budućnosti. S tvrtkom Komunalac radimo na sustavu grijanja i energetskoj obnovi te činimo sve što je u našoj moći i u skladu sa zakonskim mogućnostima kako bismo popravili stanje – rekao je gradonačelnik Neferović.

Na simpoziju će, između ostalog, biti riječi o aktualnim natječajima za bespovratna sredstva, financijskim aspektima zelene gradnje, proizvodima i tehnologijama za postizanje ekonomski isplative energetske obnove u segmentu zelene gradnje.

- Promoviramo dva smjera od čega je prvi energetska obnova zgrada koja je trenutno vrlo aktualna u Hrvatskoj i nadam se da će uskoro krenuti i natječaji. Drugi smjer koji promoviramo je zelena gradnja koja nije samo energetska obnova kako mnogi misle već se radi o lociranju i projektiranju kuće, obnovljivim izvorima energije, zdravom zraku itd. – rekao je Alan Perl, voditelj projekta Build Upon.

Simpoziji o zelenoj gradnji najpoznatije su edukativne aktivnosti Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. To su besplatne edukacije namijenjene širokoj stručnoj javnosti: inženjerima građevine, geodezije, strojarstva, elektrotehnike, arhitektima, krajobraznim arhitektima, ekonomistima kao i svima zainteresiranima koji u svom poslovanju trebaju koristiti adekvatna znanja o zelenoj gradnji.

Svrha Simpozija je educirati i informirati opću i stručnu javnost o zelenoj gradnji, njenim principima kao i mogućnostima uštede, očuvanja okoliša, upravljanja raznim prirodnim resursima poput vode, šuma, obnovljivih izvora energije i slično, a sve u svrhu implementacije istih na buduće projekte. (Grad Požega)