8. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA SIGURNOST GRADOVA

Sinj je i dalje najsigurniji hrvatski grad!

Na ljestvici deset najsigurnijih gradova na drugo mjesto zasjela je Petrinja, na trećem mjestu je Samobor, a slijede Požega, Đakovo, Dubrovnik, Sisak, Vukovar, Solin i Split.

Najmanje nasilnih kaznenih djela po stopi stanovnika imaju pak Velika Gorica, Samobor i Solin. S provalama, krađama i razbojstvima najmanje problema u 2015. imali su stanovnici Požege, Sinja i Dubrovnika, a najmanje zabilježenih slučajeva zloporabe droge u 2015. bilježi se u Petrinji, Karlovcu i Velikoj Gorici

 

U utorak je u hotelu Kolovare u Zadru otvorena 8. međunarodna konferencija Sigurnost gradova na kojoj su, kao i svake godine, proglašeni najsigurniji hrvatski gradovi.

Časopis Zaštita, jedan od organizatora konferencije, već sedam godina u suradnji s institucijama za društvena istraživanja provodi i istraživanje o sigurnosti hrvatskih gradova. Novo istraživanje sigurnosti provedeno je u suradnji s Ekonomskim institutom Zagreb na temelju podataka MUP-a. Istraživanjem su obuhvaćeni gradovi iznad 20.000 stanovnika, a takvih je gradova u Hrvatskoj 29. Iako su proveli analizu svih 29 gradova, organizatori istraživanja ove godine su, kaže se u priopćenju sa konferencije, odlučili istaknuti samo deset najsigurnijih gradova.

Kao i do sada, u obzir su uzeli nasilna kaznena djela (protiv života i tijela – ubojstva i pokušaji ubojstva, silovanja i pokušaji silovanja, teške tjelesne ozljede), imovinska kaznena djela što podrazumijeva razbojništva, provalne krađe, teške krađe, razbojničke krađe i krađe, potom žrtve u prometu (poginule i ozlijeđene osobe) te učestalost zloporabe opojnih droga.

Uz te pojedinačne tablice objavljena je i ukupna prosječna stopa koja predstavlja aritmetičku sredinu triju stopa: nasilnih kaznenih djela, imovinskih kaznenih djela i zloporabe droga. Ta prosječna stopa može poslužiti i kao pokazatelj stope kriminaliteta odnosno otkriti koji su gradovi najmanje odnosno najviše izloženi kriminalcima, pa je zato iz nje izuzet promet, ističu organizatori koji su izračunali i ukupnu aritmetičku sredinu svih izračunatih stopa (imovinska kaznena djela, promet, nasilna kaznena djela, zloporaba droge) kako bi generalno gledano dobili podatke o najsigurnijim gradovima.

Ove smo godine prilikom analize uzeli u obzir i tzv. ''sezonalnost'' odnosno činjenicu da određene gradove posjećuje veći broj turista pa se temeljem broja evidentiranih noćenja i ta brojka uračunala u broj stanovnika pojedinog grada što je dakako pridonijelo porastu broja stanovnika u određenim gradovima koji su turistima posebno atraktivni.

Kada su u pitanju nasilna kaznena djela, istraživanje pokazuje da najmanje nasilnih kaznenih djela po stopi stanovnika ima u Velikoj Gorici, Samoboru i Solinu. Slijede Sinj, Zaprešić, Požega, Sisak, Vinkovci, Virovitica i Split. S provalama, krađama i razbojstvima najmanje problema u 2015. imali su stanovnici Požege, Sinja i Dubrovnika, jer upravo takve podatke pokazuje istraživanje o stopi imovinskih kaznenih djela. Visoko na ljestvici su i Koprivnica, Vukovar, Đakovo... Najmanje zabilježenih slučajeva zloporabe droge u 2015. bilježi se u Petrinji, Karlovcu i Velikoj Gorici.

Prometno najsigurniji gradovi po stopi stanovnika u Hrvatskoj su Petrinja, Đakovo i Sinj. U tim je gradovima najmanji broj teško stradalih i smrtno stradalih u prometu.

Kada je riječ o ljestvici koja otkriva podložnost kriminalitetu najmanje je na meti kriminala Sinj sa stopom od 1,12, Požega s 1,19 i Samobor s 1,41. Ta se stopa naime računa na osnovu pokazatelja imovinskih i nasilnih kaznenih djela te prometa.


Kada je riječ o ukupnoj rang listi najsigurnijih gradova 2015, dobivenoj aritmetičkom sredinom stope nasilnih kaznenih djela, imovinskih kaznenih djela, prometa i zloporabe droga, Sinj je najsigurniji hrvatski grad sa stopom od 1,51.

Na ljestvici najsigurnijih na drugo mjesto zasjela je Petrinja sa stopom 1,75 a na treće Samobor s 1,79. Slijede Požega, Đakovo, Dubrovnik, Sisak, Vukovar, Solin i Split. Riječ je, dakle o deset najsigurnijih gradova u Hrvatskoj.

Pet najsigurnijih gradova - Sinj, Petrinja, Samobor, Požega i Đakovo dobili su na konferenciji u Zadru priznanje Hrvatskog forum za urbanu sigurnost i časopisa Zaštita.

Usporedba s 2013. i 2014. godinom otkriva da se Sinj učvrstio na prvoj poziciji jer je i u protekle dvije godine bio najsigurniji hrvatski grad iznad 20.000 stanovnika po sva četiri pokazatelja, što nam daje zaključiti da je dobro i sigurno živjeti u gradu alkara.

Ako se vratimo na stopu kriminaliteta, tada možemo vidjeti da je i tu Sinj u sve tri godine prvi na listi najmanje podložnih kriminalitetu. Zanimljivo je da Dubrovnik, usprkos brojnim turistima i neopisivim gužvama drži pod kontrolom stopu kriminaliteta jer je na ljestvici za 2015., zauzeo visoko peto mjesto dok je godinu ranije bio čak i bolji – treći, skočivši na tu poziciju s 13. mjesta u 2013.

Među najsigurnijim gradovima na ljestvicu su u prvih deset 2015. u odnosu na godinu ranije ušli gradovi Sisak, Dubrovnik i Vukovar, no oni su ionako i u 2014. bili vrlo blizu top deset jer su se nalazili na 12., 13. i 14. mjestu. Iz prvih deset ispali su Virovitica, Velika Gorica i Kaštela no samo su se neznatno pomakli na listi ispod deset najsigurnijih.

Analizu najsigurnijih gradova je, kao i prošle godine, napravio Vedran Recher, doktorand na Ekonomskom institutu Zagreb koji radi na projektu PRICON.


Inače, konferencija se održava u organizaciji Hrvatskog foruma za urbanu sigurnost i časopisa Zaštita tvrtke Tectus, a pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Potporu konferenciji dali su Grad Zadar, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Platforma hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa, Udruga gradova i Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba. Sponzori konferencije su tvrtke Fortinet, Protekta, Komteh, Motorola Solutions, JANAF, Securitas i Mediteran Security.

Uz najsigurnije gradove, na konferenciji su proglašeni i rezultati natječaja za najbolji projekt sigurnosti lokalne zajednice. Riječ je o godišnjoj nagradi koju temeljem raspisanog Natječaja dodjeljuju Hrvatski forum za urbanu sigurnost i časopis Zaštita. Među prijavljenim projektima, tri projekta su ušla u najuži natječaj, projekt Koprivničko-križevačke županije "Siguran prijevoz djece u vozilima", projekt Grada Splita "Uključivanje građana u sigurnosni proces zaštite od požara i drugih ugroza na području Grada Splita" te projekt Zadarske županije "Sigurnost u turizmu Zadarske županije 2015". Ovogodišnji laureat, projekt koji je dobio najveći broj glasova Stručnog povjerenstva je projekt Zadarske županije "Sigurnost u turizmu Zadarske županije 2015", a priznanje im je uručio Krunoslav Borovec. Zadarska županija nagrađena je i nagradom koju je osigurala tvrtka Bosch Sigurnosni sistemi, a koju im je dodijelio Danijel Jerković, regionalni direktor Odjela sigurnosnih sistema tvrtke Robert Bosch. Riječ je o bušilici IXO, najprodavanijem modelu alata ikada.  (Izvor: TECTUS d.o.o./časopis Zaštita)