Kristina Križanac:

Projektom 'Sinj u Sridu' ćemo oživjeti sinjsko gospodarstvo!

Za projekt 'Sinj u sridu'povukli smo 56,8 milijuna bespovratnih kuna iz EU fondova, a njime ćemo Sinj transformirati  iz izletišne u boravišnu destinaciju, te ojačati malo i srednje poduzetništvo i OPG-ove u Sinju. Sva naša ulaganja imaju jedan cilj – zapošljavanje i podizanje životnog standarda stanovnika Sinja i Cetinskog kraja, ističe Kristina Križanac

Sa zamjenicom gradonačelnika koja nešto duže od godinu dana vodi Grad Sinj, razgovarali smo o rezultatima koje je u proteklu godinu postigla, te planovima za ostatak mandata.

Nedavno ste obilježili prvu godinu na čelu Sinja. Koliko ste zadovoljni učinjenim i što biste istaknuli kao najznačajnija dostignuća gradske uprave u tom razdoblju?

- Zadovoljna sam rezultatima koje sam postigla zajedno s mojim kolegama. Protekla godina obilježena je velikim uspjehom. Projekt obnove kulturnih dobara u svrhu ostvarenja turističke infrastrukture „Sinj u sridu“ dobio je svoj epilog na javnom pozivu MRRFEU za financiranje projekta iz EU fondova. To je projekt koji je dobio najveći broj bodova u postupku evaluacije u Hrvatskoj. Bespovratno odobrena sredstva za financiranje iznose 56,8 mil kuna.

O kakvom je točno projektu riječ?

- Grad Sinj je sa svojim odabranim partnerima - Viteškim alkarskim društvom, Turističkom zajednicom grada Sinja, Rerom, Muzejem cetinske krajine i Obrtom Florami, osmislio projekt obnove kulturne baštine u svrhu stvaranja turističke infrastrukture, odnosno novog turističkog proizvoda koji će grad Sinj pretvoriti iz izletišne u boravišnu destinaciju. U tom smislu i dosadašnji projekti, kao što je obnova stare tvrđave Grad, izgradnja i opremanje Alkarskog muzeja i tvrđavice Kamičak upotpunjuju cijelu priču temeljenu na brendovima Sinja – Alci i Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Nakon što se realizira projekt „Sinj u sridu“ u svom punom obimu, a to je rekonstrukcija kulturnog dobra Palacina, Kula sa satom, ulice užeg centra grada, te izgradnja Interpretacijsko edukacijskog centra Sinjska alka i sve to opremljeno suvremenom multimedijalnom opremom, bit će poticaj razvoju sinjskog gospodarstva kroz jačanje malog i srednjeg poduzetništva, OPG-a... Sva ulaganja imaju jedan jedini cilj, a to je zapošljavanje i podizanje životnog standarda stanovnika Sinja i Cetinskog kraja.

'Uz 'Sinj u sridu', Grad Sinj ima u tijeku realizaciju još jednog velikog projekta koji se financira iz EU, a to je odvodnja otpadnih voda i njeno pročišćavanje. I ovaj projekt, vrijedan 27 milijuna eura iziskuje maksimalno korištenje vlastitih ljudskih resursa.'

Koliko dugo ste pripremali projekt, i planirate li nakon ovog uspjeha još neke projekte u gradu realizirati preko EU fondova?

- Složenost pripreme projekta od osmišljavanja ideje do njegove razrade zahtjevala je visoki angažman svih kolega koji su radili na istome, i možemo reći da je to trajalo u periodu od otprilike 1,5 g.

Prijava projekta na javni natječaj za sufinanciranje sredstvima EU zahtjevala je i stručni i financijski napor grada, kroz izradu projektnih dokumentacija. Ozbiljnost pristupa ovakvom integriranom projektu bila je moguća samo kroz ozbiljan i odgovoran rad mog tima i naših partnera u projektu.

Također, Grad Sinj ima u tijeku realizaciju još jednog velikog projekta koji se financira iz EU, a to je odvodnja otpadnih voda i njeno pročišćavanje. I ovaj projekt, vrijedan 27 milijuna eura iziskuje maksimalno korištenje vlastitih ljudskih resursa.

Grad neće stati u osmišljavanju svojih projekata ubuduće, ali za sada ne bih navodila ideje, jer od ideje do njene razrade je dug put.

Koji su vaši prioriteti u upravljanju gradom, na što ste se najviše fokusirali u svom radu i koliko ste zadovolji rezultatima?

- Moji prioriteti u upravljanju gradom su korištenje svih resursa grada na najbolji mogući način, to podrazumijeva kvalitetan rad u cilju podizanja komunalnog i životnog standarda mojih sugrađana. Rezultate imam, ali ja uvijek mislim da se može više.

Koji su najveći problemi grada i na koji način se s njima borite?

- Nezaposlenost je najveći problem grada kao i šire zajednice, ali grad u okviru svojih mogućnosti potiče vjeru u vlastito rješavanje statusa nezaposlenih osoba, kroz poticajne mjere zapošljavanja ali i kroz stvaranje pozitivnog okruženja za razvoj poduzetništva.

Daju li te mjere rezultate, ima li pozitivnih pomaka u smanjenju nezaposlenosti?

- Grad nema funkciju zapošljavanja. Jedan od temeljnih zadataka svake Jedinice lokalne samouprave je stvaranje preduvjeta za razvoj poduzetništva, što mi i činimo. U ovoj godinu bilježimo smanjenje nezaposlenosti.

Kako Grad pomaže i stimulira poduzetnike?

- Putem poticajnih mjera za zapošljavanje, sufinanciranjem kamata na kredite za osnovna sredstva, oživotvorenjem prostorno planske dokumentacije, te raspoloživošću djelatnika gradske uprave za savjete malim i srednjim poduzetnicima.

Jedan od najvećih problema Hrvatske je depopulacija. Koliko je Sinj pogođen negativnim demografskim trendovima i imate li nekakvu strategiju kojom pokušavate promijeniti tu sliku?

- Grad Sinj vodi demografsku politiku od samog rođenja djeteta, vrtićke dobi, osnovnog i srednjeg školstva, do studentske faze života naših mladih ( naknade roditeljima za novorođeno dijete, sufinanciranje smještaja djece u vrtiće, sufinanciranje udžbenika, učeničkih i studentskih stipendija ).

Grad vodi posebno socijalno osjetljivu politiku u smislu participacije roditelja za smještaj djece u sve vrtiće u gradu, pa tako roditelji jednako participiraju za djecu bilo da su smješteni u privatni, vjerski ili javni vrtić.

Također, grad kontinuirano širi mrežu vrtića, pa je tako u 2016. godini izgradio novi vrtić u Turjacima, te zajedno sa privatnim vrtićem otvorio prostor za skupinu djece u naselju Han. Grad ima za cilj da sva djeca i u buduće budu obuhvaćena vrtićkim smještajem, kako bi od malih nogu razvijali socijalni dijalog među vršnjacima, uz stručnu pomoć vtrićkih djelatnika.

Sinj je godinama bio grad bez dugova i kredita. Je li i dalje tako, koliko ste zadovoljni proračunskom situacijom i kako se na vaše poslovanje odrazila mini porezna reforma zbog koje je većina gradova ostala bez značajnog dijela prihoda?

- Grad Sinj i danas uredno podmiruje sve svoje obveze prema svim korisnicma proračunskih sredstava, kao i prema svim dobavljačima i izvođačima radova na projektima grada Sinja. Grad nema zaduženja, iako je porezna reforma značajno umanjila pripadajuća proračunska sredstva gradu. Na vrijeme smo shvatili da moramo pripremati projekte koji se mogu financirati iz sredstava EU, pa smo na taj način nadomjestili potrebe za sredstvima u pogledu financiranja razvoja grada.

Koja je vaša filozofija upravljanja, zalažete li se za štednju i rezanje ili pak idete suprotnom logikom – da treba povećati prihode i potrošnju?

- Racionalno trošenje javnog novca moj je moto od samog početka obnašanja dužnosti. To racionalno ne znači nepromišljenu štednju, već znači osiguranje svih izvršenja obveza grada kao JLS-a, a kao zalog za buduće iznalaženje i korištenje dostupnih EU sredstava.

Sinj je proglašen najsigurnijim gradom u Hrvatskoj. Tko i što je najviše zaslužan za to?

- Veseli me činjenica što je grad Sinj već tri godine najsigurniji grad u Hrvatskoj. To je rezultat roditeljskog odgoja, ali svakako i ostalih sudionika u odgoju mladih i preventiva koja se provodi na našem području.

Ušli ste u posljednju godinu mandata, bliže se lokalni izbori. Planirate li se ponovo kandidirati i kako procjenjujete svoje šanse za još jedan mandat?

- Ovo je zadnja godina drugog mandata NL.dr. Stipislava Jadrijevića. Rezultati su evidentni i ne mogu biti nezadovoljna postignutim. Vjerujem da će se rezultati prepoznati u narednom izbornom ciklusu, jer ne mijenja se kotač koji pokreće.

Obično se za kraj mandata tempira realizacija najjačih projekata. Što građani od Vas i vaše gradske uprave mogu još očekivati u ovom mandatu?

- Mogu očekivati dio realizaciju projekta „ Sinj u sridu“, dinamika po gantogramu je realizacija od 26. mjeseci. Početak realizacije projekta sustava odvodnje Aglomeracije Sinj, te završetak gradske sportske dvorane. (gradonačelnik.hr)