Sinjska alka u svibnju će se održati u Vukovaru

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj potpisali su protekli vikend Povelju kojom je potvrđeno organiziranje Svečane Sinjske alke u Vukovaru. 

'Svečana Sinjska alka povijesni je događaj i potvrda velikog prijateljstva koje se razvilo između Sinja i Vukovara. Kako i sama Povelja kaže, Vukovar i Sinj gradovi su povezani slavnim bitkama naše povijesti i oba su grada simboli obrane domovine. Velika mi je čast i zadovoljstvo kao gradonačelnik sudjelovati u ostvarenju ovog iznimnog događaja koji sa sobom nosi težak organizacijski zadatak, ali veliki značaj za čitavu Hrvatsku. Još jednom će Sinj i Vukovar ujediniti cijelu domovinu i upravo je to poruka koju želimo poslati održavanjem ove svečanosti," objasnio je gradonačelnik Penava najavljujući Svečanu Sinjsku alku u Vukovaru za 6. svibnja 2017. godine. 

"Održavanje Svečane Sinjske alke u Vukovaru predstavlja ne samo povijesnu povezanost 1715. i 1991. godine nego i jedinstvo hrvatskog istoka i juga. Osim toga, građani Sinja i Cetinske krajine imaju veliko poštovanje prema žrtvi Vukovara u Domovinskome ratu i ovo je naš način kojim želimo još jednom iskazati ljubav i povezanost Sinja i Vukovara. Trčanje Svečane Sinjske alke u Vukovara dar je ne samo Vukovarcima nego i svim domoljubima koji u srcima nose 1715. i 1991. godinu. Alka u Vukovaru stoga će biti posvećena upravo svim hrvatskim braniteljima," istaknuo je Stipe Jukić, predsjednik VAD-a Sinj. 

Sinjska alka kulturološki je vezana za viteške igre koje su se od srednjeg vijeka priređivale diljem Europe i Mediterana, no sredinom su 19. stoljeća izumrle. Od toga se doba sačuvao jedino alkarski imaginarij i simbolika drevne igre koju su Sinjani učinili autohtonom hrvatskom tradicijom. No Sinjska alka nije samo reprezentacija nacionalne kulturalne posebnosti nego i remek-djelo nematerijalne baštine svijeta što je potvrđeno 2010. godine upisom u UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. (Grad Vukovar)