Sisak: Građani putem posebne aplikacije mogu kreirati svoj prijedlog Proračuna

'Potrebno je samo malo dobre volje, računalo i desetak minuta vašeg vremena da se upoznate s prijedlogom proračuna te da mi pošaljete vaše mišljenje. Svako mišljenje koje izrazite slanjem svojih „ispravaka“, odnosno amandmana predloženog proračuna, ću na kraju dobiti kroz prosječne postotke smanjenja ili povećanja stavki za koje postoji mogućnost promjene. Konačan prijedlog o kome će na kraju raspravljati Gradsko vijeće ovisit će o tome što mi vi kažete', naglasila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček pozivajući građane da se uključe u kreiranje Proračuna za 2018.

Prosinac je vrijeme pripreme proračuna, a u nastojanju da budu što transparentniji, gotovo svi gradovi ovih dana pozivaju svoje građane da se uključe u kreiranje temeljnog finanicijskog dokumenta i daju svoje prijedloge kako i na koji način raspodijeliti gradski novac u idućoj godini. Grad Sisak ove je godine otišao korak dalje i prvi izradio posebnu aplikaciju 'Moj gradski proračun', putem koje građani od danas mogu kreirati i predložiti Proračun kakvog žele. Aplikaciju je izradila sisačka firma Curious Cat i za sada je, poručuju iz Grada, jedinstvena u Hrvatskoj jer građanima omogućuje da na vrlo jednostavan i pregledan način odrede koliko novca treba izdvojiti za koji projekt, te to jednim klikom šalju Gradu kao svoj prijedlog.

'Potrebno je samo malo dobre volje, računalo i desetak minuta vašeg vremena da se upoznate s prijedlogom proračuna te da mi pošaljete vaše mišljenje. Svako mišljenje koje izrazite slanjem svojih „ispravaka“, odnosno amandmana predloženog proračuna, ću na kraju dobiti kroz prosječne postotke smanjenja ili povećanja stavki za koje postoji mogućnost promjene. Konačan prijedlog o kome će na kraju raspravljati Gradsko vijeće ovisit će o tome što mi vi kažete', naglasila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček pozivajući građane da se uključe i putem aplikacije, na vrlo jednostavan način, daju svoj prijedlog raspodjele 250 proračunskih kuna.

Gradonačelnica pojašnjava da, iako zakon predviđa da o godišnjem financijskom planu odlučuje isključivo Gradsko vijeće, ona želi čuti i mišljenje građana. Napominje, također, da je velika većina sredstava vezana za zakonske obveze i strogo namjenska sredstva o kojima Grad zapravo ni ne odlučuje, a još veći iznos nužan je za normalno funkcioniranje službi i usluga na koje smo navikli i bez kojih više ne bi mogli funkcionirati, pa su stoga ti troškovi fiksni i neupitni.

'No, bez obzira na to postoji dosta stavki, kao i projekata koje jednim klikom možete „ugasiti“ da mi date do znanja što je po vama prioritet, a što smatrate da nije korisno ulaganje za grad i sve njegove građane. Svako vaše mišljenje bit će vrijedan doprinos konačnom proračunu Siska za 2018. godinu i zato vas molim da uložite trud i izdvojite vrijeme da kažete što mislite', poručuje gradonačelnica. (gradonačelnik.hr)