Sisak: Gradonačelnica u Bruxellesu primila nagradu 'Europski grad sporta 2019.'

Delegacija Grada Siska, koju je predvodila gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, primila je u utorak nagradu „Europski grad sporta 2019.“. Svečana dodjela održana je u zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Ovu prestižnu titulu dodjeljuje neprofitna organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu i to u tri kategorije: veliki gradovi iznad 500.000 stanovnika, srednji od 25.000 do 500.000 stanovnika te mali gradovi koji imaju manje od 25.000 stanovnika.

Grad Sisak ovim se priznanjem pridružio obitelji koja broji 300 gradova u Europi s ovom titulom te je jedini grad srednje kategorije (25.000-500.000 stanovnika) u Hrvatskoj s epitetom – Europski grad sporta!

Ovo priznanje kruna je višegodišnjeg ulaganja sisačke gradske vlasti u sport i sportsku infrastrukturu - samo u pet godina u sport i sportsku infrastrukturu uložili su 123 milijuna kuna. Među kapitalnim projektima tu se ističu obnova i gradnja bazenskog kompleksa Caprag, pa je Sisak dobio drugi bazen olimpijskih dimenzija, kao i rekonstrukcija Ledene dvorane Zibel, danas jedine funkcionalne ledene dvorane u Hrvatskoj, osim one zagrebačke u Domu sportova. Uz to, Grad Sisak je izgradio i potpuno novo kombinirano malonogometno i košarkaško igralište, te su stavili moderne podloge na četiri javna sportska igrališta po gradu. Nakon što su uložili oko 60 milijuna kuna u sportsku infrastrukturu u posljednjih pet godina sad kreću i na realizaciju kapitalnog projekta, a to je gradnja nužno potrebne moderne sportske dvorane Zeleni Brijeg za odbojku, rukomet, košarku, futsal, hrvanje, gimnastiku, badminton i sve druge dvoranske sportove čiji se sportaši sada snalaze i postižu vrhunske rezultate isključivo u školskim dvoranama. Grad Sisak je, uz sve to, jedini grad koji je uveo obaveznu besplatnu školu plivanja i klizanja za sve predškolce. 

Godišnje više od 10 milijuna kuna izdvajaju za gradsku ustanovu Športsko rekreacijski centar, koji upravlja Gradskim stadionom, zatvorenim Gradskim bazenom, kupalištem Zibel i novim Bazenima Caprag te Ledenom dvoranom Zibel. Također, klubovima i sportskim udrugama koji imaju potrebne uvjete i igrače i ekipe, Grad svake godine za potrebe natjecanja osigurava preko četiri milijuna kuna, a 2019. taj je iznos 4,5 milijuna kuna te zahvaljujući tome imaju izrazito visok udio građana i posebno djece koja se bave sportom i natječu sa svojim vršnjacima.

U Proračunu za 2019. za sport je osigurano 31,5 milijuna kuna za sport, od čega je 15 milijuna za gradnju nove dvorane. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u našem je nedavnom razgovoru, povodom dobivanja titule Europskog grada sporta, najavila kako će u narednim godinama osim nove dvorane koja je prioritet grada, sva sredstva namijenjena za sport u okviru proračuna usmjeravati u struku i sportske stipendije. 'Bez kvalitetnih trenera, koji su dobro plaćeni za svoj rad, nema razvoja i napredovanja. A kad se postigne napredak onda djecu koja pokazuju iznimne rezultate treba nagraditi, ali i zadržati u sisačkim klubovima odgovarajućim stipendijama. Kad smo se već potrudili da razvijemo sportaše nadam se da će se sportom i u odrasloj dobi baviti u Sisku i prenositi znanje i iskustvo na nove generacije', kazala je gradonačelnica. Intervju možete pročitati na linku. (gradonačelnik.hr)